Danas se slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara danas proslavljaju Uskrs.

Svečana sveta uskršnja misa biće služena u Crkvi svetih Ćirila i Metodija.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u poslanici da Uskrs treba da posluži za preispitivanje savesti odgovornih u svim zajednicama i vodećim strukturama sveta.

Hočevar je pozvao na preispitivanje odgovornosti svih odgovornih u crkvenim i verskim zajednicama, parlamentima, kao i svim čelnicima naroda država sveta, Evrope i Balkana.

“Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest… Vaskrs postavlja pitanje svim očevima porodice, svim očevima zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta: brinete li vi poput Oca za sve nemoćne, izgubljene, zalutale, Vaskrs ispituje sve nas radujemo li se životu i povratku izgubljenih”, naveo je nadbiskup.

Hočevar je kazao da Uskrs postavlja svim parlamentima i vodećim strukturama sveta sledeća pitanja: “Zašto odbacujete Oca? Zašto se više radujete smrti nego životu? Zašto jače podupirete izgubljenost vaših sinova i kćeri?”

“Vaskrs pita sve ‘očeve’ Balkana: zašto se i dalje više radujete tome da su vam deca posvadjana, izgubljena i mrtva, nego da se radujete na zajedničkoj gozbi razumevanja”, navedeno je u Uskršnjoj poslanici beogradskog nadbiskupa.

(Beta)

Jedan komentar

  • mkmc

    Uskrs/Vaskrs nije praznik vezan za datum. Svi Katolici posebno određuju datum proslave. SVI PRAVOSLAVCI ZAJEDNO SLAVE praznik nevezano za razlike u KALENDARIMA koje se primanjuju u PRAVOSLAVNIM crkvama. Proslava USKRSA/VASKRSA svih hriscana zajedno dešava se samo PONEKAD.

Ostavite komentar