najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobrica Veselinović: Slučaj Savamala presudan

Predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović ocenio je da je slučaj Savamala “prelomni slučaj”, koji će pokazati da li će Srbija imati institucije koje odgovaraju gradjanima i služe javnom interesu ili ne.

Veselinović je sinoć u Subotici uoči tribine “Kuda vodi Beograd na vodi” kazao da aktivisti i gradjani neće biti zadovoljni samo procesuiranjem direktnih počinioca, jer kako je naveo, na osnovu izveštaja Zaštitnika gradjana jasno je da je “slučaj začet i ostvaren duboko u hijerarhiji sistema, pa neko mora da podnese ostavku i odgovara za to što je počinjeno”.

“Sa jedne strane, potresno je što se svi prave ludi i ignorišu slučaj, ali sa druge i ohrabrujuće da postoji veliki broj aktivista i gradjana koji neće odustati dok se stvari ne isteraju na čistac”, rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, na petom protestu, koji će biti održan 29. septembra u 18 sati ispred Skupštine grada Beograda, šetnja će biti usmerena prema tužilaštvu, kao vrsta gradjanskog pritiska na instituciju koja treba da daje odgovore i da radi svoj posao.

“Oni su rekli da je predistražni postupak u toku, a mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo sa aspekta efikasnosti i odgovornosti jedne institucije, čija je obaveza da radi u interesu javnosti”, kazao je Veselinović.

On je kazao da se vlast “apsolutno bavi žutom patkom” i da to pokazuje broj objava i spinova u medijima. “Javni servisi nas ignorišu i to jeste cenzura, a postoji i jaka autocenzura u pojedinim medijima koji nisu pod direktnom kontrolom”, rekao je on.
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive gradjana u pomoć, u noći izmedju 24. na 25. aprila. Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike