U trendu

Društvo: Srušena još jedna predratna vila u Beogradu uz dozvolu Opštine Vračar

Vila izgrađena dvadesetih godina prošlog veka, ocenjena kao objekat od vrednosti od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, srušena je danas uz dozvolu koju je izdala gradska opština Vračar, saopštilo je Društvo za očuvanje Neimara.

To društvo navodi da se vila nalazila u Ulici Janka Veselinovića 10, a da je njeno rušenje u suprotnosti sa urbanističkom zaštitom koja je garantovana odredbama važećeg Plana generalne regulacije (PGR).

„U skladu sa odredbama važećeg PGR-a, objekti koji se nalaze u područjima koja su u postupku proglašenja za celine od posebnog kulturno-istorijskog značaja, uživaju isti stepen zaštite i moraju da se sačuvaju u svom postojećem obliku, uz moguće manje adaptacije koje bi se vršile uz saglasnost i saradnju sa Zavodom“, navodi se u saopštenju.

Društvo navodi da su informaciju o tome da je Opština Vračar izdala dozvolu za rušenje dobili od advokata investitora na licu mesta, kao i da su istu informaciju dobili predstavnici inspekcije i policije koje su građani pozvali.

Prema njihovim rečima, ta dozvola za rušenje nikada nije bila objavljena na sajtu opštine, čime je onemogućeno i pravo žalbe na nju.

„Zahtevamo da se sa praksom rušenja ovakvih objekata hitno prestane, da se ono najstrože kažnjava, i da se ispitaju okolnosti pod kojima je Opština Vračar izdala dozvolu za rušenje objekta koji je morao biti zaštićen u skladu sa odredbama važećeg PGR-a“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.