U trendu

Društvo sudija i Udruženje tužilaca: Vencijanska komisija da se izjasni

Predstavnici Društva sudija i Udruženje tužilaca Srbije najavili su danas da će više strukovnih udruženja i organizacija pravnika tražiti razjašnjenje i ukazati organima Saveta Evrope i Venecijanskoj komisiji na neobično ponašanje Sekretarijata Venecijanske komisije koje je izdalo Memorandum u kojem se navodi da je Ministarstvo pravde Srbije poštovalo sve sugestije iz mišljenja komisije od juna, kada je objavilo najnoviju četvrtu verziju amandama za izmene Ustava u oblasti pravosudja.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je agenciji Beta da je to neobično ponašnje Sekretarijata Venecijanske komisije koje ne proizilazi ni iz Statuta niti iz Poslovnika o radu te komisije zbog čega će tražiti razjašnjenje o tom slučaju.

„Ministarstvo pravde je po nekom hitnom postupku 11. oktobra dostavilo Venecijanskoj komisiji ovu najnoviju verziju amandmana od tog datuma za koju mi nismo ni znali. Onda je deset dana nakon toga Sekretarijat Venecijanska komisija dostavio svoj Memorandum, a to nije odluka Venecijanske komisije. To je ono zbog čega smo mi, sa više strukovnih i nevladinih udruženja, reagovali. Sekretarijat, koji je tehničko telo Venecijanske komisije, izdao je jedan „sumanuti“ zaključak da su sve sugestije iz mišljenja Venecijanske komisije od juna poštovane“, kazala je ona.

Istakla je da će tražiti razjašnjenje o svemu tome jer, prema Poslovniku o radu Venecijanska komisija odlučuje uvek na bazi izveštaja izvestioca koji je posebno odredjen za to i nikada to ne radi Sekretarijat, a u hitnim slučaejvima mora postojati saglasnost predsednika komisije.

Ona je kazala da se čini da procedura propisana aktima same Venecijanske komisije nije bila poštovana i zbog toga je veoma neubičajen način na koji je stigao Memorandum Sekretarijata, a ne odluka Venecijanske komisije.

„Zato ćemo tražiti od njih razjašnjenje šta se tu dogodilo. Deluje kao da je pitanje procedure, ali nije. To je veoma važno pitanje – da li se zloupotrebljava to savetodavno telo Venecijanske komisije“, kazala je Dragana Boljević.

Prema njenim rečima, sve i da su ispoštovane preporuke onda je to učinjeno na bazi minimuma standarda.

„U Srbiji je potrebno mnogo više od minimuma standarda. Pojedine stvari su ispod do sada dostignutog nivoa. Lošij su, a Ustav se menja kako bi se otklonili sadašnji nedostaci. To što se radi je besmisleno“, kazala je ona.

Navodeći da se u promenu Ustava Srbije kreće zbog toga što je Akcionim planom za poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom predvidjeno da se mora smanjiti depolitizacija pravosudja, ona je kazala da se u Srbiji donose rešenja koja će, na drugi način, omogućiti politizaciju pravosudja i u nekim stvarima smanjiti dostignuti nivo.

„Recimo, mi sada imamo u Visokom savetu sudstva šest sudija koje su izabrale njihove kolege, a Skupština Srbije ih kasnije samo formalno izabrala. Mogla je da izabere samo te koji su im predloženi. Pored šest sudija, imamo i sudiju koji je tu po službenoj dužnosti, a koji je predsednik Vrhovnog suda. Od 11 članova, sedam su sudije. A sada ćemo imati telo koje bi trebalo da ima deset članova, od koji pet sudija. To znači snižavanje dostignutog nivoa, što je protivno opšteprihvaćenim načelima“, kazala je Dragana Boljević.

Srbija je u takvom stanju da joj nisu dovoljni minimum standarda, kazala je predsednica Društva sudija.

Predsednica Etičkog saveta Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen – Nikolić rekla je agenciji Beta da se u dokumentu Sekretarijata Venecijanske komisije navodi samo da su oni zabeležili da im je Ministarstvo pravde dostavilo tekst izmena iz oblasti pravosudja.

„To se predstavlja javnosti kao mišljenje Venecijanske komisije što nije tačno, jer je Sekretarijat administrativno telo. Tačno je bilo da je reč o plenarnoj sednici ali nije bilo odlučivanja, čini se da se radi samo o tome da je Sekretarijat samo notirao da je ministarstvo nešto poslalo. U svakom slučaju tražićemo pojašnjenje Venecijanske komisije o kakvom postupku je reč“, izjavila je  Komlen – Nikolić.
Ona je istakla da poslednje izmene od 11. oktobra nisu ispoštovale obaveze koje Srbija ima prema Akcionom planu za poglavlje 23.
„U tom planu piše da je obaveza smanjiti poliički uticaj na pravosudje, a oni su u poslednjem tekstu predvideli da imate smanjenje broja predstavnika javno-tužilačke funkcije u Visokom savetu tužilaštva kako je onda ispoštovan taj standard. Toje samo jedna od mnogobrojnih primedbi“, zaključila je Komlen – Nikolić.

Ministarstvo pravde je u sredu na internetu objavilo da je Venecijanska komisija „zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja s komentarima stručne javnosti, uskladjena s preporukama Venecijanske komisije“. Medjutim, udruženja pravnika i organizacije konstatuju da su „podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni“, jer „Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o uskladjenosti najnovije verzije ustavnih amandmana s njenim preporukama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.