U trendu

Država godišnje oduzme izmedju 400 i 500 dece

Država godišnje u Srbiji roditeljima oduzme izmedju 400 i 500 dece zbog nebrige ili nasilja, a više od 1.000 dečaka i devojčica oduzima se privremeno, do konačne odluke suda, pišu danas Večernje novosti.

Prema saznanjima lista, na takve odluke žali se mali broj majki i očeva, a po tome se Srbija razlikuje od ostalih evropskih zemalja, posebno Norveške koju su u poslednje vreme potresali talasi nezadovoljstva i protesti zbog prekomernog i neselekivnog oduzimanja dece, pogotovo deseljenicima.

Načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević rekao je da se u Srbiji deca oduzimaju samo ako ih roditelji zanemaruju, zlostavljaju, krše njihova prava ili im ugrožavaju zdravlje i bezbednost.

„Slučajevi u kojima se roditelji bore da dobiju nazad svoje dete u Srbiji nisu toliko česti jer se kod nas deca izmeštaju iz porodice samo u krajnjoj nuždi, ukoliko roditelji kontinuirano rade na njihovu štetu“, rekao je Vulević.

Na odluke o privremenom izmeštanju dece, resorno ministarstvo dobije tek 10 do 20 žalbi godišnje.

„Siromaštvo nikada nije razlog za izmeštanje iz porodice. Da jeste, oko 400.000 dece bi bilo oduzeto jer toliko njih prima dečiji dodatak. Siromaštvo je samo prateća pojava, najčešće katalizator koji bolje pokazuje da se neadekvatno vrši roditeljsko staranje“, rekao je Vulević.

Poslednji dostupni podaci pokazuju da je broj postupaka za lišenje roditeljskog prava koje su pokrenuli centri za socijalni rad smanjen za četvrtinu u odnosu na godinu pre toga, sa 552 postupka u 2013. na 400 u 2014. godini.

Medjutim, broj privremenih izmeštanja povećan je sa 1.202 na 1.290.

U porastu je i broj dece žrtava porodičnog nasilja, koji je u petogodišnjem periodu učetvorostručen sa 1.207 u 2010. na 4.938 slučajeva u 2014. godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.