U trendu

DSS i Dveri traže od Nikolića da ne potpiše zakon o saradnji sa NATO

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić zatražili su danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpisuje ukaz o proglašenju zakona o saradnji sa NATO i kritikovali aktuelnu vlast jer tim povodom nije raspisala referendum.

Obradović je ispred Predsedništva Srbije rekao novinarima da je sporazum o saradnji sa NATO jedno od ključnih pitanja za budućnost Srbije.

„Otkuda im ideja da potpisuju sporazume sa jednom osvajačkom, imperijalnom, zločinačkom i kriminalnom organizacijom kakav je NATO? Više od 80 odsto gradjana Srbije po svim istraživanjima javnog mnjenja je protiv učlanjenja Srbije u NATO i ovakvih sporazuma“, rekao je Obradović.

On je poručio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je ovo šansa da spasi svoj obraz i politički identitet i postavio pitanje njegovog kredibiliteta pred dodelu nagrade Medjunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja će biti održana u Moskvi, 9. marta.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kazala je da taj sporazum omogućava NATO vojnicima da udju u svaku kasarnu, institut i kuću, a da za to ne odgovaraju. 

„Pozivam predsednika države, koji je položio zakletvu da će čuvati celovitost i slobodu Srbije, da ne potpisuje ovaj zakon jer potpisujući ovaj zakon on postaje saučesnik u okupaciji vlastite države od strane NATO. Predsednik treba da zna da on ne odgovara za svoje postupke samo Aleksandru Vučiću, nego i gradjanima Srbije“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je uporedila sporazum koji je DSS potpisala sa NATO 2005. godine, kada je ta stranka bila na vlasti, sa novim sporazumom. 

„Sporazum koji je tada potpisan je sporazum koji nije ni izdaleka izgledao tako kako izgleda ovaj. Sporazum koji je tada potpisan bio je u okviru aranžmana Partnerstva za mir, koji ima i Ruska Federacija, pa onda to nije ništa strašno. I taj sporazum je podrazumevao da samo trupe mogu da imaju prolaz, bez mogućnosti da se ulazi u kasarne i kuće, da se ima diplomatski imunutet“, rekla je Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.