U trendu

DSS: Poslednji trzaji odlazeće administracije SAD

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je uvodjenje sankcija predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku još jedan dokaz kontinuiranog neprijateljstva SAD prema RS i izrazila nadu da će odluka odlazeće američke administracije biti „kratkog daha“.

„SAD su bombardovale i zaprašivale osiromašenim uranijumom Srpsku, njenim neprijateljima pružale vojnu i svaku drugu podršku, činile su sve da smanje ingerencije RS unutar BiH. Politiku sankcija su počeli sa nekadašnjim predsednikom Srpske Radovanom Karadžićem, preko osamdeset funkcionera Srpske i tada vladajućeg SDS-a, a nastavlja se danas, sankcijama protiv demokratski izabranog predsednika RS“, navodi se u saopštenju DSS.

Ta stranka je ocenila da odnos SAD prema Srbiji i srpskom narodu, nakon ulaska Donalda Trampa u Belu kuću, neće biti nepovoljniji nego u vreme vladavine Klintonove, Bušove i Obamine administracije, čije su politike prema srpskim nacionalnim interesima, prema oceni DSS, „bile sve samo ne prijateljske“.
 
„DSS pruža punu podršku Dodiku i svakom drugom političaru u RS u borbi za razvoj Republike Srpske i jačanje njenih nadležnosti i izražava nadu da će odluka odlazeće SAD administracije biti kratkog daha. Nadamo se da će ta promena američke politike dovesti do prekida pritisaka prema Srbiji i Srpskoj i ukidanju svih starih i novih sankcija prema onima koji se ne svidjaju američkim političarima“, dodaje se u saopštenju DSS.

Sjedinjene Američke Države uvele su Dodiku sankcije koje podrazumevaju zabranu ulaska i zamrzavanje njegove imovine u toj zemlji. Sankcije su uvedene zbog toga što se oglušio o odluku Ustavnog suda BiH kojom je održavanje referenduma o Danu RS proglašeno neustavnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.