U trendu

Dualno obrazovanje u srpskim školama?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa švajcarskim državnim sekretarom za obrazovanje Maurom Del’Ambrođom ‎predložio saradnju sa švajcarskim stručnjacima koji bi na praktičan način učestvovali u reformi školstva i uvođenju modela dualnog obrazovanja u škole u Srbiji.

Kako je saopšteno iz srpske vlade,  Del’Ambrođo je iskazao spremnost švajcarske vlade da ustupi svoja iskustva u ovoj oblasti, kako bi Srbiji pomogla da uvede ovakav način obrazovanja koji će mladim ljudima omogućiti da u toku školovanja postanu deo sistema kompanija u kojoj obavljaju praksu, i tako lakše dođu do radnog mesta.

Vučić je danas u mestu Hedingen, pored Ciriha, obišao i kompaniju Ernst Švajcer u kojoj se primenjuje stručno usavršavanje kroz sistem dualnog obrazovanja koje je kao vid javno-privatnog partnerstva najrasprostranjeniji način školovanja u Švajcarskoj.

U zavisnosti od radnog profila, traje tri ili četiri godine i paralelno osposobljava mlade u stručnoj školi i preduzeću.

Obilasku kompanije i sastanku sa državnim sekretarom Maurom Del’Ambrođom prisustvovao je i ministar prosvete Srđan Verbić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.