U trendu

Đurić: Srbi i Albanci mogu da prosperiraju samo ako sarađuju

Srbi i Albanci mogu da prosperiraju samo ako sarađuju, rekao je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić tokom debate „Kosovo i Srbija – koliko još do normalizacije“, na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Đurić je kazao da kada se po strani ostavi neslaganje oko statusa Kosova, „nema granica“ za to šta Srbi i Albanci mogu da postignu. On je kazao da osim na ekonomsko-političkom polju, Beograd i Priština treba više i neposrednije da sarađuju po osetljivim pitanjima, kakvo je bezbednost, naročito zbog pretnji od terorizma u regionu.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar kazao je da na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine postoji nekoliko problema, među kojima su oprečne izjave poličara, to što se dijalog odvija samo na najvišem nivou, što ne postoji saradnja mladih ljudi i što oni imaju samo lošu predstavu o drugoj strani, kao i nepostojanje saradnje, čak ni komunikacije Srba i Albanaca na samom Kosovu.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, Mrko Đurić je kazao da bi ona samo doprinela većim pravima Srba, dok predstavnik kosovske opozicije, poslanik pokreta Samoopredeljenje Ilir Deda vidi ZSO kao model koji vodi podeli Kosova.

„ZSO je bosanski model. Deli Kosovo na dva dela, na jedan srpski i drugi za ostale. Ne verujem da možemo da živimo u podeljenom društvu. Segregacija nije integracija. Taj film smo na Balkanu već gledali“, kazao je Deda.

Gvoreći o tome šta vide kao krajnju tačku normalizacije odnosa, Žbogar je rekao da je to veća sigurnost za ceo region, poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić ocenila je da je normalizacija „kada se sedam jutara za redom probudite bez briga“, dok je Deda ocenio normalizaciju kao trenutak kada je Kosovo deo sveta, a Srbija ga ne blokira u svetskim organizacijama.

Zamenik ministra za evropske integracije Kosova, Ramadan Iljazi kazao je da je za proces normalizacije ključno suočavanje s prošlošću, i, kao pozitivne pomake, ocenio formiranje ZSO i formiranje Specijalnog suda za zločine koji se stavljaju na teret pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova. On je dodao da kao dva kraja procesa pomirenja vidi Srbiju i Kosovo u EU, i Srbiju koja priznaje nezavisnost Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.