U trendu

E-Recept od danas u domovima zdravlja još dve beogradske opštine

Elektronski recepti od danas se koriste u još dva beogradska doma zdravlja, u Grockoj i Lazarevcu.

Do kraja godine papirni recepti biće zamenjeni u svim beogradskim domovima zdravlja.

Početkom novembra elektronski recept uveden je u deset gradskih domova zdravlja, danas su im se priključila još dva, te je tako do kraja godine ostalo da se uvede u još četitu ustanove primarne zdravstvene zaštite u Beogradu.

Početkom naredne godine predviđeno je da počne implementacija eRecepta širom Srbije, a kompletno će taj posao biti završen, kako se očekuje, u prvoj polovini 2018. godine.

Kada eRecept bude uveden u sve domove zdravlja dobitak samo od uštede papira biće dva miliona evra godišnje, rekao je Tanjugu državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Inače, kako je rekao, svaki drugi pacijent koji dođe u dom zdravlja hronični je bolesnik i dolazi da bi dobio terapiju, pa će uvođenjem eRecepta lekari sada imati više vremena da se posvete pacijentu.

Najveći benefit imaće upravo hronični bolesnici koji će za propisanu terapiju, odnosno lekove, ubuduće kod izabranog lekara ići jednom u šest meseci, a nakon prvog izdatog elektronskog recepta lekove će moći da podižu u apotekama koje su u sistemu.

Mahmutović kaže da je u Bogradu u tom sistemu oko 1.000 apoteka, a da se trenutno u Beogradu dnevno izdaje oko 90.000 eRecepata, dok se u apotekama realizuje oko 30.000 recepata dnevno.

On je dodao da sledi i uvođenje elektronskog kartona, što je u planu od naredne godine, a planirano je i uvođenje jedinstvene liste čekanja u elektronskom obliku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)