Gajović: Neodgovorna udruženja koja su izašla iz radne grupe za medijsku strategiju

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je večeras da radna grupa koja piše tekst nove medijske strategije ima apsolutni legitimitet i ocenio istupanje četvoro članova tog tela neodgovornim postupkom.

Gajović je za televiziju N1 rekao da radna grupa sada ima 16 članova, a da su je u oktobru prošle godine napustili predstavnici četiri novinarska udruženja.

„Država im je dala, poverila taj posao, oni su prihvatili, ali nisu želeli da ga dovrše. Meni to liči na neodgovornost“, ocenio je Gajović i dodao da još nije pročitao tekst nove medijske strategije koja je prema njegovim rečima „medijski ustav“ koji će uredjivati oblast medija narednih pet godina.

On je kazao da predstavnici novinarskih udruženja koji su napustili radnu grupu nisu bili sputavani u radu i naglasio da nije tačno da sada u radnoj grupi nema novinara.

Prema njegovim rečima, na tekstu strategije rade „velika imena medijske scene“ i predstavnici udruženja poput RAB-a koji čini više od 300 radio stanica.

Predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović istakao je da su udruženja i novinari koji su ostali u radnoj grupi bliski vlasti i da sumnja u njihove stručne sposobnosti i dobre namere.

„To su ljudi koji su izgubili kredibilitet jer su učestovali u dodeli sredstava medijima protivno zakonu i uredbama, zato ja sumnjam u njihove stručne sposobnosti i dobre namere“, kazao je Sejdinović.

On je kazao da se NDNV povukao iz radne grupe, jer su to prethodno učinila dva najveća reprezentativna udruženja, ali i zato što se ne slaže sa metodologijom rada.

„Mi nismo želeli da budemo prisiljeni da potpisujemo neke dokumente u kojima će se nalaziti mere protiv kojih se oštro borimo“, naglasio je Sejdinović.

On je izrazio bojazan da neće biti usvojeni predlozi njegovog i drugih udruženja čiji su predstavnici napustili radnu grupu za izradu nacrta medijske strategije, navodeći da je ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima pre nego što je radna grupa počela da radi.

Iz Radne grupe za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine, u oktobru su istupili predstavnici Asocijacije medija Dalila Ljubičić, Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) Nedim Sejdinović, a poslednji je to učinio nezavisni ekspert Dejan Nikolić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ranije danas izjavio je da je tekst medijske strategije završen 90 odsto i da bi on trebalo da bude predstavljen javnosti do kraja januara, ili u prvih nekoliko dana februara.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    Gajovic nije isto sto i Gojkovic i slike im se ne poklapaju. Mada su im ista ramisljanja i cilj i pod istom su kapom. Normalno da postoji neko nece d bude samo fikus u komisiji i da samo aklamije ono sto mu se ervira.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike