U trendu

Gradjanska Vojvodina: Država hitno da kazni ogovorne za incident u Nišu na projekciji filma

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina zatražila je danas od državnih organa da hitno identifikuju i kazne pripadnike, kako su naveli, „fašističkih organizacija“ koji su sinoć u Nišu sprečili emitovanje dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“.

Koalicija je ocenila da je u Nišu bila ugrožena bezbednost gradjana, novinara i nevladinih aktivista.

Gradjanska Vojvodina je u saopštenju navela da je potrebno da državni organi hitno reaguju i na pretnje nasiljem zbog kojih je sprečena projekcija istog filma u Kraljevu, najavljena za danas.

„U protivnom, država će poslati poruku da ona stoji iza ekstremista, da deli s njima ideološke stavove i da prihvata i promoviše nasilje kao način političke borbe“, piše u saopštenju.

Gradjanska Vojvodina je poručila da se „ne sme ustuknuti pred fašistima“, te da „borba protiv fašizma mora da traje neprestano“.

„Ukoliko dozvolimo da nam oni kroje politiku i sudbine, uskoro ćemo živeti u državi u kojoj će oni koji su na bilo koji način drugačiji, svoju različitost plaćati glavama“, upozorava se u saopštenju.

Zabranjena organzacija „Obraz“ preuzela je odgovornost za pretnje učesnicima i sprečavanje projekcije filma „Albanke su naše sestre“ sinoć u Nišu.

Film u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i BIRN Kosovo, govori o antiratnim pokretima tokom ratova 1990-ih godina i odnosima Srba i Albanaca tada i danas.

Prikazivanje tog filma je zbog najave incidenata otkazano u Kraljevu, gde je trebalo da bude danas.

Koaliciju Gradjanska Vojvodine čine Gradjanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar i Centar gradjanskih vrednosti iz Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.