U trendu

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: Nejasni kriterijumi za rušenje nelegalnih objekata

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd danas je ocenila da su nejasni kriterijumi po kojima gradske i opštinske vlasti odlučuju o rušenju nelegalno izgradjenih objekata.

„Kako to da nelegalno podignute vikendice, izmedju ostalih i one u vlasništvu (predsednika Srbije) Tomislava Nikolića, koje ugrožavaju bezbednost gradjana, kao i brojni poslovni objekti koji zauzimaju javne površine godinama nemaju nikakve smetnje, dok se, bukvalno preko noći, ruše objekti namenjeni ostvarivanju šireg interesa odredjene zajednice“, ukazala je Inicijativa.
 
Po nalogu vlasti u Zemunu, u noći izmedju četvrtka i petka porušen je objekat islamske zajednice u Zemun Polju jer za gradnju nisu bile date potrebne dozvole, a Inicijativa smatra da je rušenje tog objekta bilo „nepotrebno i štetno“.

„Opravdavanje nelegalne gradnje time što i ostali rade isto, ili time da se oduvek tako radilo, potpuno je neprihvatljivo. Jednako je neprihvatljivo kada ga koristi ministarka (Zorana) Mihajlović da objasni nelegalnu rekonstrukciju obaloutvrde, tzv. Sava promenade, kao i kada ga koriste verske zajednice“, navodi se u sapštenju Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Dodaje se da službe koje su naložile rušenje verskog objekta „noćnim rušenjem pokazale potpuno odsustvo razumevanja potreba, kao i specifičnosti zajednice koja je objekat gradila“.

„Da li je politička moć i u ovom slučaju bila presudna? Zašto zakon važi za slabije, a ne važi za moćnije? Da li je ovo zaista poruka da svi moraju da se pridržavaju zakona, ili je ovo samo još jedno slanje signala da kršenje zakona prolazi samo ako ste vlast ili bar u dilu sa vlastima?“, zapitala je Inicijativa. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike