U trendu

Intelektualci apeluju na Sašu Jankovića

Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane gradjane i stranke da podrže tu inicijativu.

„Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje gradjana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi. Građani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine. Uloga predsednika države, u duboko podeljenom društvu koje nikada nije uspelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju“, navodi se u saopštenju koje je potisalo 100 ljudi iz javnog života.

Oni su ocenili da predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

„Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika gradjana, predsednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti. Predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postideti“, navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sledeće godine ističe mandat zaštitnika gradjana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe građana.

Naveli su da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

„Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. Pozivamo i se demokratski orijentisane gradjane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države… U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike“, dodaje se.

Potpisnici peticije su iskazali spremnost da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim ali i spremnost da ga prvi kritikuju ako bude grešio.

Apel su potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević i brojni drugi.

(Beta)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice…

2 komentara
  1. Dzingis Kan

    Ma daj to su sve probisveti i nule u svakom pogledu i smislu,karikature od ljudi.Za vecinu njih sa tog spiska od 100 nazovi poznatih licnosti u Srbiji nisi ni cuo.To su sve dokolicari,okiceni profesorskim titulama i cuveni samo u kraju gde stanuju i eventualno u selu odakle su im preci bili , pa ce neki seljak iz tog kraja da kaze : “ Eto taj profesor je iz nase familije i vrlo ucen covek“ , ali tog profesora iskreni zabole ona stvar sto je ovaj o njemu mislio.E pa tako i nas zabole sto su oni toliko poznati da bez njihovih potpisa i podrske Jankovic ne bi mogao da se kandiduje. U svakom slucaju kaze se u narodu : “ Videla zaba da se konji potkivaju pa resila i ona ce „.

  2. Običan Srbin

    Ne zajebavajte više,… kakve gromade, kamenčići iz potočići,…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike