Izbori u 17 opština u BG, očekuje se oko 1,2 miliona birača

BEOGRAD – Beograđani će 26. aprila birati vlast u 17 gradskih opština, a prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Zorana Lukića, broj birača još nije tačno utvrđen, ali se očekuje da će biti sličan kao i na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. godine, kada ih bilo oko 1,2 miliona.

Lukić je za Tanjug naveo da su za izbore za odbornike skupština beogradskih opština nadležne opštinske izborne komisije, a ne Gradska izborna komisija.

„Izbore će sprovoditi opštinske izborne komisije kojih na teritoriji grada Beogradu ima koliko i opština – 17. One su samostalne u svom radu i odlučivaće o obrascima i svim ostalim stvarima, proglašavati rezultate i sprovoditi kompletne izbore za odbornike u beogradskim opštinama“, pojasnio je Lukić.

Rekao je da još nije utvrđen tačan broj birača, ali je podsetio da je na prošlim predsedničkim izborima u Srbiji bilo oko 6,7 miliona birača, a na izborima za Skupštinu grada Beograda oko 1,2 miliona.

„Očekujemo da i sada bude otprilike sličan broj birača, pogotovo imajući u vidu da je u poslednjih godinu dana izvršeno značajnije ažuriranje biračkih spiskova, kroz terenske i dubinske kontrole svih upisanih u jedinstveni birački spisak, tako da mislim da će birački spisak sada biti najprecizniji i najtačniji“, rekao je Lukić.

Govoreći o opštini Stari grad, gde vladajuća većina bojkotuje predstojeće izbore, Lukić je rekao da izborna komisija te opštine radi sasvim normalno, u punom kapacitetu.

„Oni su već prvog dana, iako su imali rok od tri dana, usvojili obrasce za kandidovanje, tako da očekujemo da i tamo izbori budu sprovedeni u najboljem redu“, dodao je Lukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.