U trendu

IzloĹžba oldtajmera u okviru manifestacije „Dani Rakovice“

BEOGRAD – IzloĹžba oldtajmera u sklopu manifestacije „Dani Rakovice“ odrĹžana je danas na parkingu ispred opĹĄtinske zgrade, čime je obeleĹžen i 14. oktobar, Dan opĹĄtine Rakovica.

Veliki broj građana koji su posetili izložbu, mogli su da vide više od 50 oldtajmera, da se slikaju i da od vlasnika saznaju zanimljive detalje.

Najstarija vozila su iz 20-ih godina proĹĄlog veka, dok su pođednako atraktivni bili i četvorotočkaĹĄi stari „samo“ pola veka.

Mesta je bilo i za vespe i druge dvotočkaše.

Deo parkinga izdvojen je i za Agenciju za bezbednost saobraćaja, gde su građani mogli da oprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja vozila, kao i takozvane „pijane naočare“, koje simuliraju voĹžnju u pijanom stanju.

Među izuzetno vrednim oldtajmerima bio je i jedan redak primerak „rols-rojsa“, „fijat topolino“ iz 1949. godine, koji je inače nagrađen na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu, a poznat je i po tome ĹĄto se pojavljivao u Diznijevim crtanim filmovima o Mikiju Mausu.

Takođe, veliku paĹžnju je privukao i američki „ĹĄevrolet“ iz 1929, često viđan u filmovima kao jedno od omiljenih vozila kriminalaca iz vremena Al Kaponea.

Na izloĹžbi se naĹĄao i „fijat topolino 500c“, vlasnika Dobrivoja Lazića koji da je nabavio u raspadnutom stanju, a zatim ĹĄest godina skupljao delove i dobio auto koji pleni lepotom i koji je u voznom stanju.

Zanimljivo je da zadnja rezervna guma po „ĹĄarama“ pripada vremenu Musolonija, a unutraĹĄnjost je opremljena autentičnim delovima.

„Ford“ iz 1928. uvezen je pre desetak godina iz Amerike u jako loĹĄem stanju, vlasniku Đorđu Erdeljanoviću takođe su bile potrebne godine da ga reastaurira i sada ima automobil koji se pojavljuje u mnogim domaćim serijama, između ostalog i u seriji „Senke nad Balkanom“.

Inače, Dani Rakovice, čiji je domaćin predsednik opšštine Vladan Kocić, traju već dve nedelje, završavaju se sutra, kada će u Centru za kulturu i obrazovanje biti organizovana tradicionalna Svečana akademija, a za građane je svih prethodnih dana bio pripremljen bogat sportski, zabavni i kulturni program.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.