U trendu

Kavato: Mir ugrožen, svet u ozbiljnoj krizi

Predsednik Evropskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih nacija (ECPD) Akio Kavato upozorio je danas u Beogradu da je mir ugrožen i da se čitav svet nalazi u veoma ozbljnoj krizi i teškoj situaciji za koju se mora pronaći rešenje.

„Situacija u svetu je sada mnogo gora, nego što je bila pre godinu dana. U Evropi ekonomija usporava, nove ekonomije usporavaju, svet ulazi u novi hladni rat“, naveo je Kavato otvarajući u Beogradu 11. skup ECPD, pod sloganom „Budućnost između globalizacije i regionalizacije“.

On je ukazao da je trenutno jedan od najvećih problema s kojima se svet suočava migrantska kriza koja je „bez presedana u istoriji“.

Gost skupa, bivši vicekancelar Austrije Erhard Busek u oceni situacije u svetu naglasio da čovečanstvo ulazi u treći svetski rat.

„Ovo je nova vrsta rata, to nije ono što smo imali kod Prvog i Drugog svetskog rata, ovo je rat koji puzi u naše društvo, dolazi i pojavljuje se na raznim mestima“, rekao je Busek i podsetio na terorističke napade u Madridu, Parizu, Njujorku.

On je istakao da postoje i preduslovi koji ukazuju na veliki rat, kao što je kupovina naoružanja.

„Zašto bi toliko zemalja kupovalo oružje ako neće da ga koristi“, rekao je on.

Busek je u svom govoru oštro kritikovao međunarodne organizacije, za koje je kazao da su se distancirale od problema i potpuno udaljile od stvarnosti.

Ocenio je i da nove generacije političara nisu pravi donosioci odluka, jer nisu u stanju da rešavaju probleme, već stvari guraju pod tepih.

Prema njegovim rečima, to se jasno vidi kroz migrantsku krizu, gde „komšije jedni na druge prebacuju odgovornost“.

„Mi ćemo naše izbeglice poslati komšijama i tako ćemo rešiti probleme, tako postupaju evropske zemlje“, ukazao je Busek i dodao da svi „ponovo spavamo“, a da su političari „poslednji spremni za rat koji su izgubili“.

Ovogodišnji skup ECPD u Beogradu trajaće dva dana, a okupio je istraživače, profesore, akademike iz celog sveta koji će raspravljati o situaciji u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.