U trendu

Klinički centar u Nišu nije odgovoran za kašnjenje radova

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović izjavio je danas da nema odgovornosti te zdravstvene ustanove što kasne radovi na novom Kliničkom centru.

„Tražili smo od izvodjača radova da rade što više, da uvedu drugu i treću smenu. Sve su to odbijali, a zbog čega, utvrdiće nadležni“, rekao je on povodom kritike ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kašenjenje u izgradnji te ustanove.

Lončar je danas u Beogradu izjavio da radovi na novoj zgradi Kliničkog centra Niš kasne i da je trebalo da budu završeni 27. marta, te da pacijenti čekaju zbog „javašluka pojedinaca i kombinacija koje oni prave“.

„Ovako više neće moći u Srbiji, da pacijenti čekaju zbog nečijeg javašluka. Izvodjači radova zbog toga, po ugovoru, moraju plaćati penale“, rekao je ministar.

Direktor niškog Kliniočkog centra je objasnio da je ta ustanova krajnji korisnik i „neko ko treba da dobije ključ od objekta“.

Radovanović je kazao da je u proteklih devet meseci „zajedno sa saradnicima neprekidno bio u novom Kliničkom centru, dok je Lončar dolazio nebrojeno puta“.

Novi Klinički centar u Nišu, podsetio je Radovanović, gradi italijanska kompanija „Inso“ i „još dvadeset, trideset podizvodjača, delom i iz Srbije“.

Radovanović je najavio da će na sutrašnjem sastanku Ministarstva zdravlja i Evropske investicione banke biti doneta odluka o daljim radovima na novom Kliničkom centru.

Po njegovim rečima, biće rasčišćeno da li će dosadašnji izvodjači radova nastaviti svoj posao.

„Utvrdiće se odgovornost svih nadležnih u lancu, počev od gradjevinaca, preko nadzora i jedinice za implementaciju projekta“, rekao je Radovanović.

On je istakao da je još malo ostalo da Klinički centar bude završen, „ali da niko ne sme da se igra sa novcem gradjana Srbije“.

Radovanović je naglasio da je Vlada Srbije obezbedila 17 miliona evra za nabavku opreme, a da je kod Evropske investicione banke podignut kredit od 35 miliona evra za izgradnju novog Kliničkog centra.

„Pacijenti trpe, jer nisu dobili bolje uslove za lečenje. Svi koji su odgovorni za kašnjenje odgovaraće pred zakonom“, rekao je Radovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.