U trendu

Klinika dala podatke na nezakonit način

Beogradska Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ medicinsku dokumentaciju bivšeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica dostavila je Ministarstvu zdravlja potpuno otvorenu i nezaštićenu, iako je po zakonu bila obavezna da preduzme odgovarajuće mere zaštite, izjavio je danas povernik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Povodom izjave direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti Slavice Đukić Dejanović da „Klinika nije prekršila zakon“ u vezi sa obradom podataka o ličnosti, odnosno medicinske, psihijatrijske dokumentacije koja se kasnije pojavila u televizijskoj emisiji, Šabić je ponovio da podaci o zdravstvenom stanju, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, predstavljaju naročito osetljive podatke.

On je naveo da je obrada tih podataka dozvoljena isključivo na osnovu pristanka lica ili na osnovu izričitog zakonskog osnova.

„U konkretnom slučaju očigledno je da pristanka nije bilo“, rekao je Šabić i dodao da Zakon o pravima pacijenata predvidja da medicinska ustanova lične podatke pacijenta može staviti na raspolaganje drugim subjektima samo uz njegov pristanak ili na osnovu odluke suda i da očigledno nije bilo nikakve odluke suda.

„Čak i kad bi bilo moguće prihvatiti stanovište direktorke da je Klinika podatke dostavila ministarstvu ‘zbog toga što je ministarstvo ovlašćeno da vrši nadzor nad klinikom’ to bi, kao minimum, podrazumevalo otvaranje i sprovodjenje postupka nadzora na način i proceduri utvrdjenoj zakonom, o čemu, takodje, u konkretnom slučaju nema ni govora“, rekao je Šabić.

On je kazao da je Klinika dokumentaciju, odnosno skup „naročito osetljivih podataka“ dostavila na zahtev koji je bio praktično potpuno neformalan, bez ikakvog obrazloženja, čak i nepotpisan.

„Dokument je dostavila potpuno otvoren, nezaštićen, e-mailom u pdf. formatu, iako je po zakonu bila obavezna da preduzme odgovarajuće mere zaštite“, rekao je Šabić i istakao i da je kod takvog stanja stvari suvišan svaki komentar na tvrdnju da „Klinika ničim nije prekršila zakon“.

Poverenik Šabić ranije je rekao da je zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije podneta prekršajna prijava protiv psihijatrijske klinike „Laza Lazarević“, direktorke te ustanove, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Prema njegovim rečima, tokom nadzora jasno je utvrdjeno da je medicinska dokumentacija iz Klinike prosledjena Ministarstvu zdravlja, a potom iz Ministarstva zdravlja prosledjena MUP-u i prikazana u televizijskoj emisiji.

Šabić je 30. novembra naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti povodom iznošenja podataka o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica.

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević je na TV Pink pokazivao medicinsku dokumentaciju Kornica, a ministar Lončar rekao je da je nekadašnji direktor „Kurira“ ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.