najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kosovski poslanik traži da se Hašim Tači proglasi izdajnikom

Poslanik Incijative za Kosovo Zafir Beriša danas je na sednici skupštine zatražio da kosovski predsednik Hašim Tači bude proglašen izdajnikom.

Tači je odgovoran za devalviranje oslobodilačkog rata, rekao je Beriša na sednici povodom potvrđivanja presuda u slučaju Drenica 2 u kojem su bivši članovi takozvane “Oslobodilačke vojske Kosova” osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, prenosi Kosova pres.

Prištinska štampa navodi da skupština raspravlja o “vrednostima OVK” u svetlu presuda.

Redžep Seljimi iz Samoopredeljenja uputio je na istoj sednici kritike poslanicima koji su glasali za osnivanje Specijalnog suda.

“Vi ste glasali za Specijalni sud i nastavak mandata Euleksu, a sada se bunite zbog presude Euleksovih sudija, i ronite “krokodilske suze”. Vi koji ste glasali za Specijalni sud nemate pravo da govorite u ime boraca OVK”, prenosi RTK2.

Zahtev za održavanje sednice pokrenula je Demokratska partija Kosova (DPK) koji je podržalo 40 poslanika.

DPK Hašima Tačija u saopštenju navodi da i dalje “veruje u nevinost boraca i u borbu OVK”, kao i da je ceo proces slučaja Drenica 2 bio “pokušaj negiranja naših uzvišenih vrednosti i kažnjavanje visoko rangiranih licnosti”.

Kancelarija Evropske unije u Prištini apelovala je ranije danas na zvaničnike i poslanike kosovske skupštine da se uzdrže od poziva koji osporavaju odluke sudova.

“Izabrani zvaničnici i javne ličnosti uključujući poslanike trebalo bi da se uzdrže od poziva koje dovode u pitanje odluke suda zato što primena vladavine prava zahteva bezuslovno poštovanje sudskih odluka i podele vlasti”, kaže se u saopštenju EU.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u ponedeljak presudu optuženima za ratne zločine u tom slucaju, a jedino je Sulejmanu Selimiju smanjena kazna.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. osudilo Sulejmana Seljimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajuceg i degradirajućeg ponašanja nad gradanima albanske nacionalinosti.

U optužnici u predmetu Drenica 2 je navedeno postojanje pritvorskog centra OVK u kome su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedždat Demaku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike