Kosovski poslanik traži da se Hašim Tači proglasi izdajnikom

Poslanik Incijative za Kosovo Zafir Beriša danas je na sednici skupštine zatražio da kosovski predsednik Hašim Tači bude proglašen izdajnikom.

Foto: Beta

Foto: Beta

Tači je odgovoran za devalviranje oslobodilačkog rata, rekao je Beriša na sednici povodom potvrđivanja presuda u slučaju Drenica 2 u kojem su bivši članovi takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“ osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, prenosi Kosova pres.

Prištinska štampa navodi da skupština raspravlja o „vrednostima OVK“ u svetlu presuda.

Redžep Seljimi iz Samoopredeljenja uputio je na istoj sednici kritike poslanicima koji su glasali za osnivanje Specijalnog suda.

„Vi ste glasali za Specijalni sud i nastavak mandata Euleksu, a sada se bunite zbog presude Euleksovih sudija, i ronite „krokodilske suze“. Vi koji ste glasali za Specijalni sud nemate pravo da govorite u ime boraca OVK”, prenosi RTK2.

Zahtev za održavanje sednice pokrenula je Demokratska partija Kosova (DPK) koji je podržalo 40 poslanika.

DPK Hašima Tačija u saopštenju navodi da i dalje „veruje u nevinost boraca i u borbu OVK“, kao i da je ceo proces slučaja Drenica 2 bio „pokušaj negiranja naših uzvišenih vrednosti i kažnjavanje visoko rangiranih licnosti“.

Kancelarija Evropske unije u Prištini apelovala je ranije danas na zvaničnike i poslanike kosovske skupštine da se uzdrže od poziva koji osporavaju odluke sudova.

„Izabrani zvaničnici i javne ličnosti uključujući poslanike trebalo bi da se uzdrže od poziva koje dovode u pitanje odluke suda zato što primena vladavine prava zahteva bezuslovno poštovanje sudskih odluka i podele vlasti“, kaže se u saopštenju EU.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u ponedeljak presudu optuženima za ratne zločine u tom slucaju, a jedino je Sulejmanu Selimiju smanjena kazna.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. osudilo Sulejmana Seljimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajuceg i degradirajućeg ponašanja nad gradanima albanske nacionalinosti.

U optužnici u predmetu Drenica 2 je navedeno postojanje pritvorskog centra OVK u kome su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedždat Demaku.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar