U trendu

Kuburović: Neprimeren zahtev da tužilac obrazlaže odluku o napadu na novinare

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas u Kragujevcu da je neprimereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja traže obrazloženje od Republičkog tužioca zašto je odredjeno tužilaštvo donelo odluku.

Novinarska i medijska udruženja uključena u Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara zatražili su danas da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sednica tog tela kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

„Niko ne može da traži, niti od sudije, niti od tužioca da obrazlože svoju odluku, sve što imaju govore u obrazloženju odluke, niti može bilo ko da ih komentariše“, rekla je Kuburovićeva.

Ona je ocenila da su, s druge strane, državni organi posvećeni kada je reč o procesuiranju svih prijava koje se odnose na napade na novinare.

„To ne govorim samo kao političar već i kao član Državnog veća tužilaca i upoznata sam da je republički tužilac donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare. Doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan poseban protokol izmedju tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova“, rekla je Kuburović.

Ona je izrazila uverenje da postoji posvećenost pravosudnih organa u procesuiranju, a zašto je doneta odluka u konkretnom slučaju napada na novinare na inauguraciji predsednika, smatra da je dovoljno ono što je rečeno u obrazloženju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.