U trendu

Lopandić: Moj opoziv ishitren, propust preuveličan

Opozvani ambasador Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu Duško Lopandić uputio je danas pismo ministru spoljnih poslova Srbije u kom je ocenio da je njegov opoziv „ishitren“ i da je „drastična sankcija koja je primenjena prema njemu ne odgovara stepenu tzv. propusta, a još manje nepostojećim posledicama tog propusta“.

„Odgovorno tvrdim da su interesi Srbije i srpskih gradjana povodom organizacije izložbe o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu bili adekvatno zaštićeni promptnim reagovanjem Misije Srbije pri EU“, naveo je Lopandić u pismu Ivici Dačiću.

Beogradski mediji objavili su danas da je vlada Srbije opozvala šefa stalne Misije Srbije pri EU Duška Lopandića zbog propusta vezanih za izložbu o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu koju je organizovala hrvatska poslanica Marijana Petir zbog čega je Srbija uložila oštar protest.

U pismu Dačiću Lopandić je ukazao da se „u zgradi Evropskog parlamenta dnevno organizuju na desetine izložbi i skupova koje nemaju nikakav oficijelni karakter i da ambasador pri EU nije u mogućnosti niti može da prati ili u da uvek zna za sva ta zbivanja“.

Dodao je takodje da „skoro niko od zvaničnika u Evropskom parlamentu do reakcije Srbije nije ni znao za održavanje dotične izložbe niti je ikada ranije čuo za Stepinca“ i naglasio da je srpska strana reagovala prema Evropskom parlamentu dovoljno brzo i na sasvim odgovarajući način“.

„Naša reakcija bila je tako dobar povod da veći broj članova EP upozna sa stavovima naše države prema zločinačkoj ulozi Stepinca i na ulogu NDH tokom Drugog svetskog rata. Moje pismo je koncipirano tako da su odmah usledile odgovarajuće rekacije, pokrenuta je istraga, oglasili su se i reagovali oni kojima sam se obratio, stav Srbije je uvažen“, napisao je Lopandić.

Lopandić je u pismu ocenio da je sa dužnosti opozvan „namah i mimo uobičajene procedure, u periodu tehničke vlade, u osetljivom i kompleksnom momentu pregovora sa EU, bez konsultacija ili razmatranja širih i objektivnih okolnosti onoga što se desilo“.

„Uobičajena procedura podrazumeva da u slučaju propusta diplomata o tome bude upozoren, pozvan na konsultacije, da se odvaga težina slučaja ili zatraži da se šire izjasni o svim okolnostima tog pitanja, napisao je doskorašnji ambasador dodajući da činjenica da ministar nije lično ni razgovarao sa njim „samo ukazuje na odnos prema našim ambasadorima, diplomatama i svima koji ovoj državi služe na najbolji način u često nimalo lakim okolnostima“.

„Trideset godina moje profesionalne karijere… uključujući i poslednje tri godine u Briselu tokom kojih su odnosi  Srbije sa EU dostigli najviši nivo…. ignorisano je i anulirano odukom da po hitnom postupku budem opozvan sa mesta na kome nisam u suštini načinio ozbiljniju profesionalnu grešku“, naveo je Lopandić.

„Ovaj slučaj je drastično preuveličan i samo iskorišćen kao povod da se bezobzirno uklonim i da se druge oslobodi mesto na kome se nalazim. Ne smatram da sam to svojim ukupnim dosadašnjim radom i odnosom prema poslu i ljudima zaslužio. A o ozbiljnosti i političkoj dalekovodnosti i širim efektima ovakvih dela neka prosude drugi“, istakao je doskorašnji ambasador.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno je u Skupštini Srbije rekao novinarima da je Lopandić opozvan i da je odredjen novi ambasador u EU ali „u skladu s diplomatskom praksom“ nije mogao da potvrdi pisanje medija da će to biti dosadašnja ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.