najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Loša zaštita ličnih podatka u elektronskim komunikacijama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić izjavio je danas da je stanje zaštite podatka o ličnosti u oblasti elektronske komunikacije u Srbiji nezadovoljavajuće i vrlo zabrinjavajuće, zbog čega je podneo niz predloga nadležnim organima za unapređenje propisa.

Šabić je tu svoju ocenu saopštio povodom danas predstavljenog Izveštaja o nadzoru nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane operatora elektronskih komunikacija koji pružaju usluge pristupa internetu i internet usluge.

“Nadzor je potvrdio i ranije iznete procene Poverenika o nezadovoljavajućem, vrlo zabrinjavajućem stanju zaštite podataka o ličnosti u oblasti elektronske komunikacije, posebno internet usluga, za čije je glavne uzroke – normativnu neuređenost i odsustvo adekvatnih mera, odgovorna država”, naveo je Šabić.

On je kazao da je nadzor koji je trajao od kraja 2013. do juna 2015. godine i u početnoj fazi obuhvatio 184 operatera interneta, a potom 26 operatera izabrana po zastupljenosti na tržištu, vrsti i broju usluga, geografskom prostoru koji pokrivaju, kao i kvalitetu odgovora na pitanja iz dostavljenog upitnika.

Kako je Šabić naveo, zbog lošeg stanja u oblasti elektronske komunikacije, on je ukazao da su neophodni nova Strategije zaštite podataka o ličnosti i Akcioni plan za njeno sprovođenje, kao i nov Zakon  o zaštiti podataka o ličnosti.

Predložio je i izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama i efikasniji inspekcijski nadzor njegove primene.

Šabić je kazao da su izmene propisa neophodne da bi se omogućilo i formiranje jedinstvenog nacionalnog centra kojem bi svi nadležni državni organi ovlašćeni za zakonito presretanje i pristup zadržanim podacima, u realnom vremenu dostavljali zahteve za presretanje komunikacija, odnosno za pristup zadržanim podacima, potkrepljene sudskim odlukama.

“Nacionalni centar ujedinio bi postojeće paralelne tehničke mogućnosti različitih agencija i policije u jednu, nacionalnu agenciju koja bi, kao svojevrsni provajder, pružala tehničke usluge za presretanje komunikacija i drugih signala svim autorizovanim korisnicima, kao i pristup zadržanim podacima”, objasnio je Šabić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike