U trendu

Mediji: Vojska Srbije ujedinala Rusiju i NATO – u takmičenju vozača

Srbija je verovatno jedino mesto na svetu u kojem je moguće da se u okviru istog nadmetanja nadju vojnici iz zemalja NATO članica i Rusije, a upravo se to dogodilo nedavno u Kraljevu gde su na takmičenju vojnih vozača svoje predstavnike imale obe strane.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), takmičenje vojnih vozača održano je od 10. do 12. septembra u Kraljevu a osim domaćina iz Vojske Srbije učestvovale su i ekipe Rusije, NATO članica Madjarske i Italije, kao i iz Bosne i Hercegovine.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto zauzela je ekipa Vojske Srbije, drugo ekipa Rusije, a treću poziciju ove godine zauzela je ekipa Italije.

Taj portal dodaje da Srbija redovno učestvuje na medjunarodnim vojnim takmičenjima i sa Rusijom i sa članicama NATO i da su njene ekipe postizale dobre rezultate i u Rusiji i Belorusiji ali i u Velikoj Britaniji. 

„Ovakvi medjunarodni dogadjaji deo su svetskog trenda i nisu bez političke podloge jer i kroz njih javnost može da vidi ko sa kim saradjuje… Na najvećem vojnom takmičenju na svetu koji svake godine Rusija organizuje pod nazivim Armijske igre zbog savremenih političkih okolnosti ne dolaze članice NATO. Naravno, sa druge strane Alijansa planira svoja takmičenja, ali bez Rusa i njihovih prijatelja“, dodaje se.

Portal navodi da od medjunarodnih vojnih nadmetanja najveću pažnju javnosti izaziva tenkovski biatlon gde VS učestvuje od 2014. i gde je najbolji rezultat bilo osvojeno treće mesto 2015. godine.

Reč je o takmičenju koje predstavlja zbir disciplina u vožnji tenka i gadjanju iz naoružanja, osmišljeno sa ciljem da se i tehničke ali i ljudske mogućnosti ispitaju do maksimuma. Tenkistima VS je učešće u tom takmičenju dobra prilika da provere svoju obučenost i znanje jer se koristi model tenka T-72, koji je veoma sličan domaćem tenku M-84.

„Sa druge strane, prema saznanjima Balkanske bezbednosne mreže, upadljivo je da se ruskim posadama dešava najmanji broj kvarova na tehnici, imaju najbolje uslove na takmičenju i svake godine su ubedljivo prvi“, dodaje se.

Takmičari VS ove godine su drugi put učestvovali i na takmičenju „Snajperska granica“ u Belorusiji a, kao i prošle godine, strelac iz Srbije bio je najbolji u kategoriji mešovitih snajperskih parova u „revijalnom“ delu programa.

Vojska Srbije već nekoliko godina učestvuje na sličnom takmičenju u vojnom streljaštvu u Velikoj Britaniji (Defence Operational Shooting Competition). Najbolji rezultat, prvo mesto, ostvaren je na takmičenju 2016. godine, kada su srpski specijalci oborili rekord star 20 godina.

Ove godine strelci Specijalne brigade bili su četvrti.

Tim vojnika iz Srbije osvojio je u Britaniji i drugo mesto u takmičenju „National Rifle Association United Services Cup“. Bili su ispred ekipa britanskih marinaca, mornarice, vojske i vazduhoplovstva. Pobedila je ekipa oružanih snaga Omana.

Ostvaren je i zapažen rezultat na vojnom reliju u okviru Medjunarodnih vojnih igara u Rusiji. Uspeh je veći kada se zna da su srpski vojni vozači upravljali ruskim kamionima koje su bukvalno prvi put videli i koristili su ruske karte i sistem satelitske navigacije GLONASS (ruski pandan GPS-u).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar