Ministarstvo za rad: Neće biti kašnjenja prilikom isplate sredstava porodiljama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo.

„Kašnjenja koja su se dogadjala u ranijem periodu neće se dešavati. Upravo zato, da bismo zaštitili gradjane, menjali smo Zakon. Isplate su ranije kasnile po tri, šest ili 10 meseci, imali smo različite sporove i primedbe na rad, a sada je to promenjeno i predvidjeno je da država, odnosno resorno ministarstvo uplaćuje direktno na račun porodiljama i te isplate će ubuduće biti isplaćivane izmedju 20. do 25. u mesecu, za prethodni mesec“, navedeno je u saopštenju.

„Niko neće biti oštećen. Porodilje sada imaju sigurnost jer država uplaćuje sredstva direktno na njihov račun i one ne moraju više da brinu da li zavise od volje poslodavca, njegove likvidnosti ili želje da zatvori firmu“, rekao je v.d. pomoćnika ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade, na tekući račun korisnika.

Za porodiljska odsustva koja su započeta od 1. jula 2018. i kasnije, isplata naknade zarade vršiće se na navedeni način, u periodu 20. do 25. u mesecu za prethodni mesec, a postupak ostvarivanja prava po novom Zakonu je pojednostavljen, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike