U trendu

Mogući incidenti na KiM zbog Haradinaja

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun kaže da se boji da će u slučaju Ramuša Haradinaja politika odneti prevagu nad pravdom i da će lider Alijanse za budućnost Kosova ponovo izbeći da se suoči sa odgovornošću za ratne zločine.

Država, kaže Drecun, preduzima sve aktivnosti koje ima na raspolaganju, navodeći da je pripremljen obiman dokazni material.

„Što se činjenica tiče, one ne manjkaju kada je u pitanju Haradinaj, ali bojim se da će možda nečija politička odluka izvan Srbije ipak pobediti činjenice, kao što smo to viđali u minulim godinama”, rekao je Drecun novinarima posle sednice Odbora za KIM koja je bila zatvorena za javnost.

Na pitanje da li će konačna odluka o izručenju Haradinaja pogoršati već nezavidnu situaciju koja se odnosi na formiranje ZSO i pregovore, Drecun je odgovorio da bi privođenje osumnjičenih za ratne zločine trebalo da bude korak napred.

“Nažalost Albanci kao većinska nacionalna zajednica na Kosmetu i dalje ne pokazuju spremnost da se suoče sa zločinima koje je počinila teroritička OVK i u tom smislu svaki pokušaj da se zločinci poput Haradinaja privedu pravdi doživaljavaju na drugačiji način”, rekao je Drecun.

Kako kaže, pojedinci među njima i neke strukture su spremne na izvođenje i nasilnih akcija da bi sprečili realizaciju dovođenja pred pravdu Ramuša Haradinaja ili nekih drugih komandanata terorističke OVK.

Odgovarajući na pitanje da li se pretnje odnose i na diplomatska predstavništva Srbije, Drecun kaže da su na odboru obavešteni o aktivnosti koje preduzimaju nadležni državni organi, ali s obzirom da je sednica bila zatvorena za javnost, nije mogao da iznese više detalja.

Govoreći o formiranju ZSO, Drecun je podsetio da je to temeljni stub Briselskog sporazuma, uprkos snažnoj opstrukciji privremenih instituciji u Prištini da ona ne bude formirana.

“Mi insistiramo i učinićemo sve što je moguće da se taj najvažniji element Brisleskog sporazuma realizuje”, rekao je Drecun.

Ekstremisti bi, kaže Drecun, želeli da se ide tim pravcem, da hapšenje Ramuša Haradinaja bude opravdanje za zaustavljanje procesa normalizacije odnosa, da se ne formira ZSO…

“Mi to ne povezujemo, doprinos procesa normalizacije odnosa je upravo kažnjavanje onih koji su odgovorni za ratne zločine”, rekao je on podsetivši da i albanska strana insistira na rešavanju sudbine nestalih i na kažnjavanju onih koji su odgovorni za zločine.

Međutim, dodaje da albanska strana mora da prihvati i insistiranje srpske strane da moraju da budu procesuirani oni koji su odgovorni za zločine nad Srbima, Romima.

Kako je istakao, albanska strana može da koristi bilo koji događaj, takozvani zid u Kosovskoj Mitrovici i kao oprvdanje zašto neće da uradi svoj deo posla za ZSO, ai to su besmisleni izgovori koje ne Srbija ne prihvata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.