U trendu

Na proleće gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu

BEOGRAD – Gradsko veće trebalo bi danas da usvoji predlog odluke o koncesiji za izgradnju četiri podzemne garaže u Beogradu, sa kineskom kompanijom „Šangdong“, koja će se zatim naći pred odbornicima na sednici parlamenta u petak, 21. decembra.

Ukoliko Skupština grada usvoji tu odluku, izgradnja prve garaže, na Studentskom trgu, trebalo bi da počne na proleće naredne godine, izjavio je za Tanjug predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Na sednici će se naći i odluka koja će značiti svim vozačima, koji će ubuduće moći u posebnoj, novoj zoni u centru da se parkiraju na pola sata, ili da na duže vreme ostave njihove automobile u zoniranim delovima prestonice.

„Omogućićemo građanima da se parkiraju 30 minuta, u posebnoj novoj zoni. Kada treba za kratko vreme da završite neku neodložnu obavezu, do banke, bilo kog šaltera, prodavnice… omogućićemo da oni koje neće da plate parking sat vremena, plate za pola sata“, pojasnio je Nikodijević.

Takođe, u prvoj, „crvenoj“ zoni, umesto sat vremena, kao što je sada slučaj, biće i dodatnih pola sata, ako je vozačima potrebno dodatno vreme, u drugoj zoni uz dva, biće im na raspolaganju i treći sat, a u trećoj „zelenoj“ zoni, uz postojeća tri, postojaće i četvriti sat parkiranja kao mogućost.

„Potrebe i praksa na terenu su nam pokazali da je neophodna takva odluka“, kaže Nikodijević.

Pred odbornicima će se naći i jedna odluka koja je „pilot projekat“, a važiće samo za opštinu Vračar.

Građani te opštine žalili su se da je veliki broj parking mesta zauzet baštama ugostiteljskih objekata, pa je Grad odlukom predvideo da više neće moći da se izdaju rešenja za postavljanje bašti restorana i kafića na parking mestima.

„Ta odluka će se odnositi za 2019. godinu i samo na Vračar, pa ćemo pratiti njene efekte naredne godine, uz mogućnost da je proširimo i na ostale opštine“, rekao je Nikodijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.