U trendu

NDNV: Nastavljaju se napadi na novinare, Igor Mihaljević izložen brutalnim pretnjama i uvredama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas pretnje koje poslednjih dana preko društvenih mreža dobija novinar iz Novog Sada Igor Mihaljević i pozvalo gradjane na solidarnost sa novinarima koji su mete napada i pretnji.

Kako se navodi u saopštenju NDNV, Igor Mihaljević je bio izložen uvredama i pretnjama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, pošto je izneo kritičke objave o udruženju za zaštitu životinja Levijatan, i da je nakon toga dobio poruke u kojima se vulgarno vredja on i njegova porodica.

„Upozoravamo javnost da su uvredama i pretnjama ovih dana izloženi i drugi novinari iz Vojvodine, članovi NDNV, kao i njegovo rukovodstvo“, naveo je NDNV i dodao da je njihov predsednik Nedim Sejdinović prethodnih dana dobio na „stotine poruka u kojima mu se preti smrću, proterivanjem i iznosi niz uvreda zasnovanih na nacionalnoj pripadnosti“.

NDNV je podsetilo da je pretnjama do sada bio izložen i urednik portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov, a pre toga kolumnista portala Autonomija Igor Besermenji, kao i programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

„Smatramo da je reč o organizovanoj kamapnji protiv profesionalnih novinara i našeg udruženja, koje je inače već godinama meta nacionalista i šovinista. Čelnike NDNV neretko javno prozivaju i etiketiraju i visoki politički zvavničnici“, naveo je NDNV i podsetio da je „pre neki dan šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović javno vredjao predsednika NDNV, a to mu nije bilo ni prvi put“.

Udruženje je navelo da „izostanak adekvatne reakcije policije i tužilaštva ukazuje da je reč o organizovanoj hajci pod patronatom države čiji je cilj da se ućutka kritička reč protiv režima“.

„Jer, svi novinari koji se usude da rade profesionalno dobijaju etikete državnih neprijatelja i stranih plaćenika, po oprobanom receptu
nacionalšovinista još iz devedestih godina“, ocenio je NDNV i pozvao gradjane da se suprotstave napadima na novinare jer su „slobodni mediji preduslov gradjanskih sloboda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.