Nema novih uslova, spoljna politika prema Rusiji na kraju procesa

Za Srbiju nema novih uslova kada je u pitanju Kosovo, a na kraju procesa pristupanja Evropskoj uniji Beograd će morati da sledi politiku Brisela prema Rusiji, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman, u intervjuu za današnji „Blic“.

Upitan da li će Srbija na kraju evropskog puta morati da prizna nezavisnost Kosova, Ditman je rekao da je zajednički pregovarački okvir sasvim jasan – cilj je sveobuhvatna normalizaciija odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma.

„Pored toga, novih uslova nema“, istakao je on.

Nemačka, kaže Ditman, pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, ali pre svega pruža podršku reformama u Srbiji, naročito u okviru poglavlja 23.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavalja o vladavini prava je jedna od najvažnijih stvari koje je Srbija uradila u procesu pristupanja EU.

„Intenzitet reformi nije bio isti tokom prve polovine godine. Bila je izborna kampanja, pa izbori, pa formiranje vlade. Sada je važno da se one nastave velikim intenzitetom i mi tu želimo blisko sarađivati sa Vladom“, napomenuo je Ditman.

Na pitanje šta je pokazao slučaj „Savamala“, on je rekao da ti događaji otvaraju suštinska pitanja vladavine prava.

„Rasvetljavannje tih događaja, uključujući i rad nadležnih službi, veoma je važno. Državno tužilaštvo vodi istragu i mi to pomno pratimo“, rekao je nemački ambasador.

On je podsetio da će Evropska komisija ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije objaviti 9. novembra, pa će se za odgovor na pitanje da li će se u njemu naći i slučaj „Savamala“, morati sačekati taj datum.

Upitan da li Berlinu smetaju veze Srbije i Rusije, Ditman je rekao da je čiinjenica da Beograd ima dobre odnose sa drugim zemljama, i da Nemačka nema problem s tim.

On je podsetio da je Srbija donela stratešku odluku o članstvu u EU, i dodao da će, što se zemlja bude više integrisala, morati da se usaglašava sa zajedničkim stavovima EU.

„Što se dalje i snažnije integriše, Srbija mora sve više da preuzima zajedničke spoljnopolitičke stavove EU. Na kraju procesa i u trenutku pristupanja to mora u potpunosti da važi“, istakao je Ditman.

Nemački ambasador je upitan i kako mu izgleda to što srpska javnost „danima bruji o bezbednosnoj krizi, nađenom oružju koje se dovodi u vezu čak i sa atentatom na premijera“.

„Pratimo sva dešavanja na unutrašnjepolitičkoj sceni Srbije, ali ih ne komentarišemo. Čudim se ponekad medijskim izveštajima u stilu teorije zavere, npr. o navodnom mešanju zapadnih država. Realnsot kakvu je ja doživjavam izgleda drugačije: Srbija sledi svoj strateški cilj evropskih integracija, a zemlje članice EU je podržavaju u tome i SAD podržavaju evropski put Srbije“, rekao je Ditman.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike