U trendu

Nepravilnosti u radu Komunalne policije

Zaštitnik gradjana Saša Janković je kontrolom postupka Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi sajta Istinomer 25. septembra utvrdila da su policajci učinili 30 nezakonitosti i nepravilnosti, objavljeno je danas na sajtu ombudsmana.

Najznačajniji propusti u radu Komunalne policije odnose se na nezakonitu i nepravilnu upotrebu fizičke snage, neutemeljeno upozoravanje gradjana da je snimanje komunalnih policajaca zabranjeno, provere identiteta gradjana više puta tokom obavljanja jednog službenog zadatka.

Propust je i to što je komunalni policajac pretio da će oštetiti uredjaj za snimanje ukoliko se snimanje ne prekine, a nije poštovano ni dostojanstvo gradjana prema kojima se primenjuju ovlašćenja, navodi se na sajtu zaštitnika gradjana.

Zbog toga je ombudsman izdao 32 preporuke Komunalnoj policiji, medju kojima je i da se uputi pisano izvinjenje novinarima.

Sve preporuke ombudsmana mogu se videti na sajtu zastitnik.rs

Novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana „Savanova“ i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su „ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti“.

Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište.

Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

NUNS je povodom incidenta saopštio da se prilikom legitimisanja komunalni policajac Srdjan Ilić bez povoda novinarima Istinomera i Veselinoviću obraćao sa nepoštovanjem, povišenim i drskim tonom, narušavajući im dostojanstvo, što se jasno vidi na video snimku dogadjaja.

Takodje, kako se navodi, Ilić je, bez pravnog i zakonskog osnova, zahtevao da se oprema za snimanje isključi i da se novinarska ekipa udalji, upućujući indirektne ali veoma jasne pretnje da će im u suprotnom oštetiti kameru, naveo je NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.