U trendu

Neprihvatljivo zastrašivanje novinara

Upravni odbor Asocijacije medija, poslovnog udruženja izdavača, novinskih agencija i informativnih portala osudio je zastrašivanje novinara i optuživanje medija da organizuju državni udar.

Upravni odbor je na sednici 2. decembra upozorio da prisustvo naoružanih pripadnika policije na konferencijama za medije državnih organa predstavlja zastrašivanje novinara i stvaranje atmosfere vanrednog stanja.

U saopštenju Asocijacije medija navodi se da Upravni odbor smatra neprihvatljivim pritiske na medije i novinare i izražava zabrinutost zbog kampanje protiv dnevnog lista Kurir u stvarima koje mogu biti u isključivoj nadležnosti pravne države.

Upravni odbor protestuje i zbog „nezakonitog iznošenja u javnost“ medicinske dokumentacije i podataka o zdravstvenom stanju ličnosti, kao i „orkestriranih napada na novinare, zbog kritičkog mišljenja, kojima se poziva na progon i ugrožava njihova bezbednost“.

Upravni odbor očekuje zakonito postupanje državnih organa i njihovih predstavnika i insistira na efikasnom postupanju regulatornih i samoregulatornih tela u oblasti medija.

Asocijacija medija pozvala je novinske izdavače i emitere televizijskih programa da se pridržavaju kodeksa i  osnovnih standarda novinarske profesije, zasnovanih na zakonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.