najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nije zabeleženo povećanje gama zračenja u Srbiji

U Srbiji nije zabeleženo povećanje gama zračenja, posle zatvaranja reaktora u jedinoj nukleranoj elektrani u Madjarskoj, saopštila je danas Agenicja za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Ta agencija je navela da “svakodnevno, 24 sata prati nivo radioaktivnosti” i da će o bilo kakvim promenama blagovremeno obavestiti javnost.

“U vezi sa ovim dogadjajem (u nukleranoj elektrani Pakš) Agencija saopštava da nije zabeleženo povećanje jačine ambijantalno ekvivalentne doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Jedan od četiri reaktora u jedinoj nuklearnoj elektrani u Madjarskoj zatvoren je zbog električnog kvara u kontrolnom sistemu, saopšteno je prethodno danas iz te elektrane uz navode da incident ne predstavlja nuklearnu opasnost i da ostali reaktori funkcionišu normalno.

Popravka na oštećenom reaktoru počela je i očekuje se da će on biti ponovo stavljen u pogon sutra oko podne.

Nuklearna elektrana ruske proizvodnje u gradu Pakš obezbedila je oko polovinu madjarske potrošnje struje 2014. godine i sada je u ranoj fazi velikog proširenja sa kojim treba da poveća proizvodnju za oko 20 odsto.

Evropska unija ispituje razne aspekte plana proširenja ove elektrane. Radove na tome sprovodi ruska državna firma Rosatom, a finansiraju se velikim delom iz ruskog kredita od 10 milijardi evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike