U trendu

Niš: Osobe sa invaliditetom obeležile Dan samostalnog života

Osobe sa invaliditetom iz Niša danas su zatražili punu primenu Zakona o socijalnoj zaštiti i uvodjenje usluge personalnih asisenata u sistem socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Te zahteve su izneli na tribini povodom Evropskog dana samostalnog života osoba sa invaliditetom, 5. maja.

Upravitelj Fondacije „Pons“ Ivan Novković rekao je da je Zakonom o socijalnoj zaštiti donetim pre šest godina predvidjena usluga personalnih asistenata, ali da se ona i dalje finansira putem projekata.

„Od lokalnih vlasti isključivo zavisi da li će finansirati rad personalnih asistenata ili neće“, rekao je Novković.

On je kazao da u Nišu postoji napredak u pogledu samostalnosti osoba sa invaliditetom, ali i stvari koje bi trebalo promeniti.

„Arhitektonska pristupačnost se popravlja, ali lokalne institucije i dalje ne poštuju standarde gradnje. Potrebno je i da svi autobusi gradskih javnih prevoznika budu dostupni osobama sa invaliditetom“, naglasio je Novković.

Predsednik gradske Organizacije gluvih i nagluvih lica Zvonimir Stojanović upozorio je da se ne poštuje ni odredba Zakona o socijalnoj zaštiti koja predvidja da javne ustanove imaju tumače znakovnog jezika.

On je apelovao na angažovanje tumača, posebno u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, kako gluve i nagluve osobe ne bi imale dodatni trošak oko njihovog angažovanja.

Tribinu posvećenu samostalnom životu osoba sa invaliditetom Fondacija „Pons“ organizovala je u Info centru Evropske unije u Nišu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike