U trendu

Novi obrt u zemunskoj školi: Od obustave nastave do insistiranja za povratak u školu

Situacija u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić” posle tri nedelje protesta i neodržavanja nastave dobila je novi obrt. Časovi još nisu počeli zvanično, ali pojedini roditelji već dva dana dovode decu u školu. Juče i prekjuče najviše je bilo petaka – nešto više od deset u jednom odeljenju. Đaci su imali regularnih pet časova po 45 minuta.

Ali, zaposleni ne odustaju od podrške smenjenom direktoru Miroljubu Mosuroviću. Čak je na ulaznim vratima osmoletke u Zemunu osvanulo obaveštenje koje je izazvalo negodovanje pojedinih mama i tata.

Kolektiv je uveo nova „pravila” po kojim niko sem đaka, nastavnika i najavljenih posetilaca ne sme da se kreće po školi, svim drugim licima ulazak u ustanovu je zabranjen, pa čak i roditeljima.

– U školi sam zatekao osobu koja je bila zadužena da blokira pristup roditeljima koji hoće da dovode decu na nastavu. Doživeli smo da nas nastavnici izbacuju jer hoćemo da se deca vrate u školu. Dok smo prekjuče pokušavali da komuniciramo sa jednim zaposlenim, drugi mu je dobacivao da nema šta da razgovara i da nas pošalje van zgrade – rekao je jedan od petnaestak roditelja koji su u utorak ujutru tražili da nastava počne, navodno kako su opisali pojedini roditelji protestujući agresivno. On i još nekoliko njih, koji su se juče javili našoj redakciji, tvrde da uopšte nije bilo nikakvog protesta. Oni jedino žele da deca konačno krenu u školu a čini im se da su zato i sami doživeli neprijatnost od pojedinih članova nastavnog kadra.

Navode da agresivnosti o kojoj su govorili neki roditelji nije bilo jer bi u toj situaciji sigurno neko obavestio policiju i tvrde da im se Mosurović nije obratio iako su zahtevali razgovor. Oni koji podržavaju obustavu nastave rekli su sasvim suprotno – da su ti roditelji bili neprijatni i da nisu želeli da pričaju sa smenjenim direktorom.

Slična situacija juče se desila i majci jedne devojčice petog razreda. Dok je čekala dete u školskom holu, nastavnik koji je i prethodnog dana na relativno pristojan način komunicirao sa okupljenim mamama i tatama, obratio joj se veoma uvredljivim rečima.

– Ne mogu da shvatim da jedan prosvetni radnik na taj način razgovara sa roditeljem deteta kojem će možda sutra držati nastavu. To je sramota. Do koje granice će ići ti ljudi koji u stvari samo nanose štetu deci – pita se uvređena majka e i dodaje da je o svemu obavestila i Ministarstvo prosvete.

Roditelji đaka koji su odustali od bojkota nastave smatraju da su savet roditelja i zaposleni izmanipulisali potpise koji su se skupljali za podršku direktoru i iskoristili ih u druge svrhe – glasanje za obustavu nastave.

– Mi jesmo želeli da podržimo direktora, ali smo shvatili posle dve nedelje da nema svrhe protestovati i da deca gube časove bespotrebno. Nemam ništa protiv direktora, a i sama deca jedva čekaju da krenu na nastavu jer im je dosadilo da sede u parku, uče preko vibera, dobijaju instrukcije porukama… – izričita je bila još jedna majka koja je juče poslala đaka u školu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević juče je najavio da će problem u zemunskoj osmoletki biti rešen i da će ministarstvo danas objaviti mere koje će preduzeti, prenosi Tanjug.

– Roditelji moraju da shvate da kompromis nije ultimatum i da ne može da postoji samo jedna priča, da vrate Mosurovića. Mislim da ima puno roditelja koji ne prihvataju samo jednu soluciju – rekao je Šarčević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.