najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi prostor Miksališta

Novi prostor beogradskog Miksališta namenjen pružanju pomoći izbeglicama ali i njihovoj integraciji u društvo, počeće da radi u sredu, 1. juna, najavili su danas predstavnici Miksališta.

Direktor Mikser festivala Ivan Lalić rekao je da su prostorije u Ulici Gavrila Principa 15 renovirane za 13 dana i da će akcenat rada centra biti na integraciji izbeglica.

“Imamo dve barake pri čemu će u jednoj biti smešten distributivni deo. Biće organizovani i kursevi za migrante u cilju njihovog uključivanja u savremeno srpsko i evropsko društvo. Ovo će biti mesto relaksiranja pritiska stvorenog usled velikog broja migranata koji se nalaze u našoj okolini”, kazao je Lalić na konferenciji za novinare.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević ocenio je da je zajedničkim naporima vladinog i nevladinog sektora u pružanju pomoći izbeglicama Srbija pokazala da je zemlja humanosti.

“Učinili smo sve što smo mogli – ne samo tim vlade nego tim cele Srbije. Promenili smo sve ono što je bila poruka prethodnih decenija da Srbija nije zemlja dobrodošlice”, kazao je Ivanišević.

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da nove prostorije Miksališta predstavljaju nastavak procesa započetog pre osam meseci koji je okupio sve one koji su želeli da pomognu izbeglicama.

“Miksalište je pokazalo da je cela Srbija pozitivno reagovala na izbegličku situaciju. Konsenzus vlade, nevladinog sektora i cele javnosti koji je ostvaren prošlog leta predstavlja pravo čudo i treba ga slaviti. Država ne može i ne bi trebalo sama da radi na integraciji izbeglica, već je potrebno i angažovanje civilnog društva”, kazao je Šoder.

On je dodao da će UNHCR i druge specijalizovane agencije UN nastaviti da podržavaju državne organe i nevladin sektor u humanom tretiranju izbeglica koje prolaze kroz Srbiju.

Predstavljajući program Mikser Festivala, koji će od 8. do 12. juna biti održan u Savamali, kreativna direktorka te manifestacije Maja Lalić najavila je da će se festival baviti izbeglicama ali i drugim osetljivim grupama u društvu.

“Imaćemo debatu o Romima kao večnim izbeglicama dok će program ‘Ženijalno’ biti posvećen ženama i njihovoj ulozi u savremenom društvu”, kazala je Lalić.

Miksalište će raditi od 9.00 do 17.00 a nakon radnog vremena, taj prostor moći će da koriste nevladine organizacije.

Prethodne prostorije Miksališta srušene su krajem aprila zbog projekta “Beograda na vodi”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike