U trendu

Novinar radija Sto plus iz Novog Pazara oslobodjen po tužbi zamenika gradonačelnika iz SNS

Osnovni sud u Novom Pazaru presudio je da novinar lokalnog radija Sto plus Nikola Kočović nije uvredio zamenika gradonačelnika i funkcionera SNS Igora Novovića, objavio je danas taj radio.

Novović je 2017. godine podneo privatnu tužbu protiv Kočovića smatrajući da ga je uvredio tekstom „Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista“, ali je Osnovni sud, nakon skoro četiri godine sudjenja i promene troje sudija, novinara oslobodio optužbi.

Obrazlažući presudu, sud je „poklonio punu veru odbrani Kočovića i prihvatio je, obzirom da oslikava pravo stanje stvari“, ocenjujući je uverljivom i u skladu sa izvedenim materijalnim dokazima, zbog čega „nije imao niti jednog razloga da posumnja u navedeni iskaz“.

Uzimajući u obzir odbranu Kočovića, izjave Novovića i svedoka, kao i materijalne dokaze sud je ocenio da iz utvrdjenog činjeničnog stanja ne proizilaze obeležja krivičnog dela uvreda.

„U konkretnom slučaju, najpre iz načina izražavanja ne proizilazi da je objavljena informacija uvredljiva, a potom ni iz ostalih izvedenih dokaza ne proizilazi da je ista objavljena u nameri omalovažavanja”, stoji u presudi.

Kako je u pitanju prvostepena presuda, Novović ima pravo žalbe Višem sudu u Novom Pazaru.

Pored te tužbe, funkcioner novopazarskih naprednjaka zbog istog teksta pokrenuo je parnični spor pred Višim sudom u Beogradu protiv Kočovića, urednika radija Sto plus Ishaka Slezovića i novinske agencije Beta tražeći odštetu od 200.000 dinara.

Taj sud je do sada doneo dve presude kojim je odbijao tužbeni zahtev Novovića kao neosnovan, a u toku je odlučivanje po njegovoj žalbi izjavljenoj Apelacionom sudu u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.