U trendu

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost Dušan Bogavac portalu KoSSev

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ za 2018. godinu uručena je danas redakciji informativnog portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice koja je po navodima žirija, „uprkos smetnjama, izazovima i pritiscima odbranila principe hrabrog, časnog i profesionalnog novinarstva“.

Kako je na svečanosti u beogradskom Medija centru kazala urednica tog portala Tanja Lazarević, to je prva nagrada koju je KoSSev dobio od 2014. kada je pokrenut a posebno je značajna po njenim rečima, jer je dodeljena za etičnost u radu.

„Nastali smo u praznom medijskom prostoru, izmedju pregovora u Briselu i onih u čijem interesu se pregovara. Pišemo samo o Kosovu u uslovima kada je Srbima urušena sigurnost i kvalitet života. Naš glas se retko čuje ali medju Srbima na Kosovu i Metohiji ima malo luča slobode koje svetle do vas“, kazala je urednica portala Kossev.

Ona je posvetila nagradu „svim lučama slobode“ u Srbiji i svetu kao i nedavno ubijenom saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković kazao je da je Dušan Bogavac „plenio hrabrošću, profesionalizmom i etičnošću u vreme kad je bilo teško biti novinar“, što je kako je rekao, „slučaj i danas“, dok je sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac ocenila da je nagrada koja nosi njegovo ime, postala „jedan od simbola otpora“ pritiscima na medije.

Odluku da ove godine nagrada pripadne portalu KoSSev doneo je žiri koga su činili Milica Šarić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), Bojana Pavlović iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), novinarka Sanja Kljajić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić i Filip Mladenović iz Fondacije „Dušan Bogavac“.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu našle su se novinarke Ranka Ivanoska iz Vrbasa (VOICE), Gordana Bjeletić iz Pirota (TV N1) i Tamara Grujić (RTS), zatim redakcija portala Južne vesti iz Niša, redakcija Čačanskih novina, agencija Beta, frilenser Vladimir Kostić i kolumnista Danasa Zlatko Paković.

Prošle godine je nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena redakcijama Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Dušan Bogavac (1931-1990) se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije, i od partijske napraviti pravnu državu.

Animirao je veliki broj intelektualaca iz čitave Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao i objavljivao članke i knjige.

U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime. Nagradu su do sada dobili i Stojan Cerović, Radio B-92 – Bojana Lekić i Veran Matić, karikaturista Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Djordjević, Danica Vučenić, Sanja Kljajić, Dušan Petričić, redakcija kulturnog dodatka „BETON“ u dnevnom listu „Danas“ i redakcija magazina „EKONOMIST“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.