U trendu

Nuland: Pažnja EU se premešta sa Zapadnog Balkana

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland danas je tokom sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekla u Prištini da se pažnja EU premešta sa regiona Balkana, a SAD će u jesen biti usredsredjene na predsedničke izbore, tako da zemlje Zapadnog Balkana treba da same preduzmu potrebne korake radi konsolidacije svojih država, ali i odnosa medju njima.

„Bila sam s predsednikom SAD Barakom Obamom u Varšavi i predsednik vam šalje pozdrave, kao i zamenik predsednika Džo Bajden koji je pozdravio napredak u bitnim koracima koje Kosovo treba da preduzme u narednim mesecima“, rekla je Nuland na sastanku s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, preneo je njegov kabinet.

Ona je pozdravila dostignuća Kosova, posebno u borbi protiv korupcije, ali je naglasila da treba da se radi još više.

„Pravda ostaje prioritet za SAD“, rekla je Nuland i dodala da je dobro je što je Kosovo učinilo potrebne korake pre jeseni i tako je sačuvalo zamah pozitivnih razvoja.

Predsednik Tači je visoku diplomatsku zvaničnicu SAD obavestio o poslednjim dogadjajima na Kosovu i o svojim prioritetima kao predsednika.

„Ostaću posvećen našim zajedničkim prioritetima“, rekao je Tači.

On je rekao da je nakon preuzimanja predsedničke dužnosti odmah započeo da promoviše „dekriminalizaciju političke scene“ na Kosovu.

„Sada je uspostavljena praksa da se lica koja su osudjena ili optužena, daju ostavke na političke dužnosti“, rekao je predsednik.

Tači je rekao da je politička scena Kosova sada prevazišla ružne slike koje su se ranije videle, i dodao je da je vreme da se pažnja usredsredi na odluke bitne za Kosovo i njegovu budućnost.

„Demarkacija (granice) s Crnom Gorom treba da se usvoji u Skupštini što pre. To je nepotrebno postalo političko pitanje tako što zadržava liberalizaciju viza, ali i konsolidaciju države“, rekao je on.

Tači je rekao i da Kosovo promoviše dobrosusedske odnose, uključujući i sa Srbijom.

„Obe strane treba da sprovedu sve sporazume koji su do sada postignuti (u pregovorima u Briselu). Vreme je za novi kvalitet u dijalogu Kosova i Srbije, koji će doneti pomirenje i bolje susedske odnose i više saradnje“, dodao je predsednik Tači.

On je podvukao da Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv ekstremizma i terorizma, kao i okončanju „procesa izgradnje sigurnosne arhitekture“ što obuhvata i osnivanje Oružanih snaga Kosova.

„Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, uključujući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja Oružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo na ‘veto’ u procesu formiranja Kosovske armije“, rekao je Tači.

Tokom sastanka Viktorije Nland s premijerom Kosova Isom Mustafom, kako je saopštila Vlada Kosova, razgovaralo se o najnovijim kretanjima na Kosovu i o saradnji i daljoj podršci SAD Kosovu.

Susretu kod premijera su prisustvovali prvi zamenik premijera Hajredin Kuči i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

S Viktorijom Nuland se sastao i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, a i tom prilikom se razgovaralo o aktuelnim procesima kroz koje prolazi Kosovo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.