U trendu

Oboren letnji rekord u potroĆĄnji struje u Srbiji

Tropske temperature i veća upotreba klima uređaja tokom proteklih dana povećale su potroơnju električne energije za 20 odsto u poređenju sa julom proơle godine, te je oboren letnji dnevni rekord u potroơnji struje u Srbiji.

U „Elektroprivredi Srbije“ kaĆŸu i da su leto u Srbiji do sada obeleĆŸila tri toplotna talasa i rekord u potroĆĄnji električne energije tokom letnjeg perioda, ali da su, navode,

obezbedili sigurno i stabilno snabdevanje strujom za građane i privredu.

„Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 stepeni, a na nivou Srbije, oboren je letnji dnevni rekord u potroĆĄnji električne energije“, kaĆŸu u EPS-u.

Najveća potroĆĄsnja, 89 miliona kilovat-sati, ostvarena je 11. jula i to, kaĆŸu, predstavlja rekordnu dnevnu potroĆĄnju električne energije u „reĆŸimu rashlađivanja“ u Srbiji.

Tokom leta, objasnjavaju, svaka promena maksimalne dnevne temperature za jedan stepen, utiče na promenu potroơnje od 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou.

Iz EPS-a poručuju da je bitno da se koristi uređaj sa ơto većim energetskim razredom, a najbolji su oni koji nose oznaku A.

Objaơnjavaju da klima, snage jednog kilovata, koja se koristi u proseku pet sati dnevno potroơi 150 kilovat-sati mesečno (po ceni struje za viơu tarifu u plavoj zoni) i to koơta građane oko 1,600 dinara mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.