U trendu

Od januara plaćanje BusPlus-a i MasterCard karticom

Građani će od januara 2018. gradski javni prevoz u Beogradu moći da plaćaju i MasterCard beskontaktnim karticama njihovim jednostavnim prislanjanjem na validator prilikom ulaska u vozilo.

U tu svrhu je promenjeno 6.000 validatora, koji će uspešnu transakciju označiti putem zvučnog signala i poruke na ekranu.

Time je uspešno realizovan zajednički projekat AIK banke, Mastercard-a, Apex-a i Sekretarijata za javni prevoz, koji će, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, doprineti modernizaciji javnog prevoza i većoj efikasnosti sistema naplate.

Gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović je istakao da se, ovim projektom, Beograd uzdiže na karti Evrope i u tom segmentu svrstava rame uz rame sa gradovima kao što su London i Sankt Peterburg.

„Očekujemo da će naši sugrađani koji svakodnevno koriste gradski prevoz, kao i turisti koji u sve većoj meri posećuju Beograd, moći da se voze i plaćaju u javnom gradskom prevozu na brz, jednostavan i moderan način, kao što to čine stanovnici Londona, Sankt Peterburga, i drugih evropskih i svetskih gradova“, istakao je Mitrović.

Dodao je i da se cene javnog prevoza neće menjati.

Direktor kompanije Apex Veljko Vlahović je rekao da su se od danas stekli uslovi da se ovaj vrlo jednostavan način plaćanja pusti u rad od januara, kao i da je uvođenje ovog projekta značajno kako tehnološki, tako i urbanistički.

„Time smo nastavili da doprinosimo poboljšanju sistema javnog prevoza“, naveo je Vlahović.

Generalni direktor Mastercard-a za tržište Balkana Artur Turemka je ocenio da je ovaj projekat fantastičan primer javno-privatnog partnerstva, i da je lansiranje najsofisticiranijeg načina plaćanja gradskog prevoza izuzetno velika stvar, zahvaljujući kojoj je napravljen odlučujući korak ka pametnom rastu Beograda i Srbije.

„Građanima je omogućeno da korise karticu sa MasterCard logom, koja garantuje sigurnost i brzinu plaćanja“, izjavio je Turemka.

Predsednik Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić kaže da s ovim inovativnim projektom Srbija, a ne samo Beograd, čini korak napred ka prihvatanju trendova prisutnih u Evropi, i da je razlog za učešće AIK banke u ovom projektu njegova povezanost sa strategijom digitalizacije te banke.

„U ovaj projekat smo ušli kao jedan od partnera, koji će Beograđanima, ali i svim turistima, pružiti najjednostavniji i najbrži metod plaćanja za korišćenje javnog gradskog prevoza“, kazala je Galić.

Najavila je i drugu fazu projekta koja će biti realizovana do kraja januara, a to je kobrendirana Gradska kartica sa loyalty funkcijom – GradCard – koja će omogućiti brojne pogodnosti prilikom korišćenja u javnim gradskim institucijama i kod velikog broja trgovaca.

Na konferencije je istaknuto da je svako plaćanje zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na MasterCard beskontaktna plaćanja, kao i da će pored MasterCard beskontaktnih kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći da obavljaju i vlasnicni digitalnih kartica u mobilnim telefonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.