Odložen dolazak izvršitelja u KBC „Dragiša Mišović“

Sudski izvršitelj, koji je danas trebalo da plene imovinu u KBC „Dragiša Mišović“ zbog pravosnažne presude o obavezi isplate milion evra na ime duga koji bolnica osporava, nisu došli, a izvršenje je odloženo.

„Naša molba da se odloži izvršenje prinudne naplate je prihvaćena, tako da izvršitelji danas neće doći u bolnicu“, rekao je Tanjugu direktor te ustanove prof. Radisav Šćepanović.

On je podsetio da sudski proces, koji je pokrenula Simonida Tanasijević, naslednica spornog zemljišta, koje je predmet zamršenog sudskog spora, traje već duže vreme, a da je zbog pravosnažne presude od miliona evra račun bolnice već godinu dana u blokadi.

Kako kaže, naporima Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije , bolnica je u proteklom periodu normalno funkcionisala, lekari su primali plate, a nabavljen je i neophodan potrošni materijal.

„Ovaj problem će se rešiti u nastavku sudskog procesa. Podneli smo žalbu Višem sudu i nadamo se da će to ubrzo biti razmotreno i pozitivno okončano u korist naše ustanove“, naglasio je direktor.

Upitan šta će se desiti ukoliko se ipak postupak pozitivno ne okonča, on je rekao da obaveze prelaze na osnivača, odnosno Vladu Srbije.

U KBC „Dragisa Mišović“ stigao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je održao sastanak sa načelnicima svih odeljenja u KBC „Dragiša Mišović“.

On je novinarima nakon sastanka rekao da bolnica nastavlja da radi najnormalnije i da njen rad ni u jednom momentu nije bio ugrožen.

„Iz bolnice se neće ništa iznositi, neće doći do plenidbe imovine. Ovo je bilo potrebno da se desi, da padnu maske i da vidimo zašto je došlo do ovoga. Mnogo nelogičnosti ima, ali mi nećemo sada to da komentarišemo“, rekao je Lončar.

On je dodao da ne želi da komentariše presuda, ali da se moraju znati činjenice

i da sporan plac nije u vlasništvu bolnice, da pripada kompaniji „Koling“.

„Te činjenice moraju da utvrde stručnjaci, mi ćemo poštovati sve zakone države Srbije, ali ćemo uraditi sve da zaštitimo pacijente i zaposlene koji revnosno rade svoj posao“, naglasio je ministar.

Upitan zašto se ranije nisu angažovali da se problem reši, ministar je rekao da angažovanje nije samo kada se pojavite pred kamerama i da to nije njegov princip rada, kao i da je ministarstvo slučaj pratilo od samog početka, ali da se nisu mešali u rad sudstva koje je nezavisno.

„Šta je trebalo da izvršimo pritisak na sud da ne sudi nezavisno, jel to bilo rešenje. Potrebno je nekada da padnu maske“, rekao je on.

Dok je ministar davao izjave novinarima, pripadnici pokreta „7 zahteva“, nastalog posle protesta „Protiv diktature“, demonstrirali su u bolničkom parku zbog najavljenog dolaska izvršitelja, uz uzvike „lopovi, lopovi“, „Nećeš da nam prodaš bolnice, Lončare, Lončare“…

Dolazak izvršitelja da plene imovinu bolnice KBC „Dragiša Mišović“ najavljen je bio za danas u 9 sati, a oni su mogli da plene kompletnu pokretnu opremu, kao i vozila.

U toj bolnici danas sve normalno funkcioniše i pacijenti dolaze na zakazane preglede.

Spor protiv bolnice pokrenula je 2010. godine Simonida Tanasijević za nadoknadu materijalne štete zbog 12 ari placa koji su prema njenim precima eksproprisani 60-ih godina.

Plac je bolnica kupila od Narodnog odbora opštine Savski venac, pa ga prodala Domu časnih sestara, koje su tu sagradile kuću.

One su plac devedesitih godina prodale preduzeću „Koling“ koje je sada u stečaju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike