U trendu

Ombudsman: Overa moguća i bez građevinske i upotrebne dozvole

BEOGRAD – Zaštitnik građana kaže da nedostatak grajdevinske ili upotrebne dozvole ne predstavlja prepreku za zaključenje i overu ugovora o prodaji nepokretnosti.

To, kako navodi i saopštenju za medije, predviđa član 4a Zakona o prometu nepokretnosti, kojim je propisana obaveza javnog beležnika da upozori ugovorne strane na činjenicu da nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola i da to upozorenje unese u kupoprodajni ugovor prilikom overe.

Jedino ako ugovorne strane ne prihvate da se unese upozorenje u ugovor, javni beležnik je dužan da odbije da izvrši overu, kaže ombudsman komentarišući aktuelnu javnu raspravu i informacije koje su dostupne o toj temi.

Zaštitnik građana apeluje na sve građane koji se suoče sa izvesnim dilemama i nedoumicama u pogledu postupanja javnih beležnika da se pritužbama obrate Javnobeležničkoj komori Srbije i Ministarstvu pravde.

Ukoliko se za tim ukaže potreba, Zaštitnik građana će na osnovu svojih kontrolnih ovlašćenja, kao i na osnovu ovlašćenja preventivnog delovanja i saradnje, pružiti svoj puni doprinos uspostavljanju pravne sigurnosti u ovoj oblasti.

Ukoliko oceni da je u cilju bolje, veće ili brže zaštite prava građana na bezbednost i mirno uživanje imovine nužno usaglašavanje i izmena važećih propisa, Zaštitnik građana uputiće nadležnim organima odgovarajuću inicijativu, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.