Opština Zvezdara i JAZAS potpisali Parisku deklaraciju

BEOGRAD – Predsednik beogradske opštine Zvezdara i predstavnici Asocijacije za borbu protiv side (JAZAS), UNAIDS RST EEC – Rusija i Alijansa za javno zdravlje – Ukrajina potpisali su Parisku deklaraciju i time se obavezali da će pojačati napore u borbi protiv HIV-a.

Prepoznajući Parisku deklaraciju kao mogućnost za prenošenje globalnih ciljeva u lokalne akcione planove, kao i da radi, ojača i pruži podršku postojećim lokalnim programima i resursima koji se odnose na HIV prevenciju naša opština je donela odluku o potpisivanju deklaracije, rekao je predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, stoji u saopštenju opštine Zvezdara.

“Današnjim činom potpisivanja Gradska opština Zvezdara, kao odgovorna lokalna zajednica, postala je prva beogradska opština koja se prihvatila obaveze ove deklaracije i time obećala bolji položaj svojim građanima,” rekao je Jeremić.

Direktor JAZAS-a Miloš Stojiljković Rolović, naglasio je da je ovo istorijski trenutak i to uoči 30 godina postojanja ove asocijacije ali da cilj nije samo potpisivanje deklaracije već i njeno sprovođenje za dobrobit svih građana i građanki opštine Zvezdara.

Svi prisutni su se složili da ovim činom potpisivanja zapravo započinjemo sa kontinuiranim aktivnostima u lokalnoj zajednici sa ciljem smanjenja transmisije HIV infekcije i sprovođenja ciljeva Pariske deklaracije.

Potpisnici iz inostranstva Konstantin Vojtseković i Andrij Klepikov podržali su napore koje je opština Zvezdara uložila da u ovo teško vreme prepozna značaj ovakvog događaja i uručili su nagradu Vladanu Jeremiću za prepoznavanje važnosti kontinuiranih servisa za ključne populacije.

Goran Radisavljević, izvršni direktor Timočkog omladinskog centra, organizacije koja sprovodi internacionalni SOS projekat u okviru kojeg je i došlo do jučerašnjeg potpisivanja, istakao je da lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u radu sa mladima u riziku i da briga o građanima i građankama ne treba da ide samo sa nacionalnog već i sa lokalnog nivoa, što je ova opština i učinila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.