U trendu

Osnovno javno tužilaštvo zatražilo informacije o havariji na cevovodu u Nišu

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Nišu zatražilo je od policije obaveštenje o uzrocima pucanja glavnog cevovoda u Ulici Branka Krsmanovića u tom gradu.

„Potrebno je da utvrdimo uzrok, a nakon toga možemo da procenimo da li je potrebno pokretanje nekog postupka ili ne“, kazali su danas iz OJT za agenciju Beta.

Vodovod kojim se snabdevaju potrošači na području najveće niške opštine Medijana oštećen je u nedelju, 19. marta, a prema nezvaničnim informacijama oštetili su ga radnici koje je „Elektromreža Srbije“ (EMS) angažovala da postavljaju podzemni dalekovod.

Ekipama niškog vodovoda bila su potrebna dva sata da zatvore pukotinu, međutim ogromna količina vode iscurila je i poplavila parking sa većim brojem automobila, podrume nekoliko zgrada i park pored keja na Nišavi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je juče da grad još nema procenu štete od poplave.

„Sve zgrade kojim rukovodi ‘Nišstan’ su očišćene i sređene. Nisu očišćene one zgrade gde te poslove obavlja neko privatno lice. Najveći broj prijava bio je za potopljene automobile. Tu ćemo videti kakva je i kolika materijalna šteta“, izjavila je Sotirovski.

Poslanici opozicije Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde i Đorđe Stanković iz Narodne stranke zatražili su da se utvrdi odgovornost za oštećenje cevovoda i nadoknadu štete građanima.

Milošević je kazala da je duže od sat vremena „izvirao gejzir i punio vodom parkinge, podrume stambenih zgrada i okolne ulice“, a da nije bilo hitne reakcije iako su građani pozivali nadležne, zbog čega je pozvala rukovodstvo niškog vodovoda podnese ostavku.

Prema njenim rečima, prvi među njima trebalo bi da bude direktor „Naisusa“ Goran Milosavljević, koji je „doveo vodovod na ivicu provalije“, tako da preduzeće, između ostalog, nema dovoljno terenskih radnika.

„Kako je moguće da izvođač radova nije znao da tu prolazi cev prečnika 500 milimetara? Da li je tačno da je izvođač radova dobio uslove za izvođenje radova od Naisusa? Zašto je ekipama vodovoda trebalo više od sat vremena da izađu na teren uprkos prijavama građana“, upitala je Milošević.

Poslanik Đorđe Stanković rekao je da je šteta je ogromna, i da je neophodno da se utvrdi ko je kriv za havariju, ko će građanima nadoknaditi štetu i ko je iz grada bio nadležan za kontrolu radova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.