U trendu

Osoblje bolnice u KruĆĄevcu najverovatnije obolelo od morbila

Zdravstveni radnici Opơte bolnice u Kruơevcu, koji su proteklih dana imali poviơenu temperaturu i druge tegobe, najverovatnije su oboleli od morbila, ali su imali blagu sliku bolesti i niko od njih nije bilo na bolničkom lečenju, saopơteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

„U opĆĄtoj bolnici KruĆĄevac danas sa posla odsustvuje osam medicinskih tehničara u sluĆŸbi anesteziologije i hirurgije, svi su lekari zdravi, a troje lekara je imalo poviĆĄenu temperaturu, bez ospa“, saopĆĄtila je direktorka OpĆĄte bolnice KruĆĄevac Vesna Stević Gajić, povodom infekcije koja se pojavila u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je novinarima kazala da je nakon ĆĄto 28. novembra ĆĄest radnika nije doĆĄlo na posao zbog poviĆĄene telesne temperature i osipa u pojedinim slučajevima, a sledećeg dana se joĆĄ ĆĄestoro razbolelo, odrĆŸan hitan sastanak Komisije za suzbijanje intrahospitalnih infekcija i pregledano 18 zaposlenih koji su u proteklih mesec dana imali neki od simptoma.

Napomenula je da niko od obolelih medicinskog osoblja nije bio na bolničkom lečenju, a dodala je i da je pacijent za koga se sumnja da je imao morbile i koji je zbog drugih zdravstvenih razloga prebačen na lečenje u Niơ, dobro.

Kako je dodala, o svemu su obaveĆĄteni Institut za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstvo zdravlja, kontinuirano se sprovode protivepidemijske mere i prati se zdravstveno stanja zaposlenih u OpĆĄtoj bolnici KruĆĄevac, kao i gradjana.

Epidemiolog u kruĆĄevačkom Zavodu za javno zdravlje Predrag Pavlović rekao je da nakon pregleda ustanovljeno da se radi o kapljičnoj virusnoj infekciji, najverovatnije morbilima, da je uzeta krv 13 pacijenata i poslata u institut „Torlak“, a rezultati bi trebalo da stignu u ponedeljak.

Svi oboleli, kako je kazao, imali su slabu kličku sliku. Preduzete mere podrazumevaju da se svi radnici koji dobiju temperatutu odmah jave i zabranjen im je povratak na posao dok ih ne pregleda infektolog.

Pavlović očekuje da će se u narednom periodu morbile pojaviti i kod gradjana, jer je reč o infekciji koja se lako prenosi, ali kaĆŸe da ne treba praviti paniku jer je reč o bolesti koja je godinama poznata kod nas, veliki procenat stanovniĆĄtva je vakcinisan dok su je strariji uglavnom preleĆŸali.

Direktor kruĆĄevačkog Zavoda za javno zdravlje Dragan Vuksanović je napomenuo da je veoma vaĆŸno da roditelji vakciniĆĄu decu protiv te bolesti.

„U Rasinskom okrugu i na području cele Srbije procenat obuhvata vakcinacijom protiv malih boginja je manji nego ĆĄto bi trebalo da bude. Trebalo bi da bude 95 odsto od broja planirane dece, a u naĆĄem Okrugu je 87 odsto, ĆĄto nije dovoljan prag zaĆĄtite i moĆŸe da dovede da nemamo kolektivni imunitet i postoji mogućnost da se to oboljenje ĆĄiri i u narednom periodu“, kazao je Vuksanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.