najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otkriven spomenik Pekiću na Cvetnom trgu

Književniku Borislavu Pekiću otkriven je danas spomenik na Cvetnom trgu u Beogradu, u prisustvu njegove supruge Ljiljane i poštovalaca, i uz poruku premijera Aleksandra Vučica da nas je veliki pisac naučio ljubavi prema svojoj zemlji, “voleći je mnogo više od onoga koliko je ona njega mučila”.

Pekić nam je ostavio proganjajući osećaj duga prema sopstvenoj zemlji, dodao je Vučić i ocenio da je nevažno ko mu podiže spomenik, već da “mu pokažemo šta smo i koliko smo od njega naučili”.

Vučić je posebno zahvalio supruzi pisca Ljiljani Pekić na hrabrosti i istrajnosti, istakavši da je lično ponosan što prisustvuje otkrivanju spomenika, kao i da je to za njega velika čast.

Čast, jer, dodao je, poštuje Pekića i njegovo delo, a ponosan je, kako je naveo, jer je predsednik vlade u trenutku kada se Beograd bar malo odužio Pekiću za sve što je uradio za Srbiju, Beograd i kulturu.

Borislav Pekić bio je jedan od osnivača, potpredsednik, i član Glavnog odbora Demokratske stranke. Uživao je ogromno poštovanje i kao političar i kao intelektualac, a pre svega kao književnik.

Njegov prvi roman, “Vreme čuda”, pojavio se 1965. godine i privukao pažnju javnosti, kao i književne kritike. Usledili su “Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana, “Kako upokojiti vampira”, “Odbrana i poslednji dani”, “Zlatno runo”, “Besnilo”, “Atlantida”…

Prevođen je na engleski, francuski, poljski, italijanski, rumunski, grčki. . . Autor je oko 30 dramskih dela za pozorište, radio, televiziju.

Umro je 2. jula 1992. u Londonu, gde je decenijama živeo, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike