U trendu

Otkrivena bista Slobodanu Jovanoviću

Bista srpskom pravniku, političaru i književniku Slobodanu Jovanoviću, nekadašnjem dekanu Pravnog fakulteta u Beogradu, otkrivena je danas ispred te visokoškolske ustanove.

Bistu su otkrili premijer Srbije Aleksandar Vučić i dekan Pravnog fakulteta Sava Avramović, koji su nakon toga obišli novoizgrađeni amfiteatar u parku iza zgrade fakulteta.

Avramović je uoči predavanja premijera Vučića na temu „Srpska država između istoka i zapada“, kazao da prvi put u istoriji Srbije šef države otvara novu školsku godinu na Pravnom fakultetu predavanjem studentima.

„To je krupan dokaz koliko država ceni akademsku zajednicu i koliko ceni njene rezultate“, rekao je dekan i dodao da je Vučić „pre četiri-pet godina održao čas o političkom besedništvu na Pravnom fakultetu“.

Obraćajući se studentima, premijer je kazao da je „posebno uzbuđen i počastvovan“ zbog gostovanja na toj visokoškolskoj ustanovi.

Vučić je tokom predavanja pozvao studente da poštuju Pravni fakultet i da se posvete „teškom radu, jer on donosi rezultat koji niko ne može da oduzme“.

Otkrivanju biste Slobodanu Jovanoviću prisustvovali su i ministar prosvete Srđan Verbić i ministar pravde Nikola Selaković.

Slobodan Jovanović (1897-1940) obavljao je funkcije predsednika Srpske kraljevske akademije, rektora Beogradskog univerziteta i dekana Pravnog fakulteta u Beogradu.

Učestvovao je na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine kao ekspert Ministarstva inostranih dela a u periodu od 1932. do 1936. godine, objavio je sabrana dela u 17 tomova.

Od 1937. do 1941. godine bio je predsednik Srpskog kulturnog kluba a tokom Drugog svetskog rata i predsednik Jugoslovenske vlade u Londonu.

Njegova dela nisu objavljivanja u komunističkoj Jugoslaviji, a rehabilitovan je odlukom Okružnog suda u Beogradu 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.