U trendu

Počeo 12. ciklus akcije Đaci vas mole, usporite pored škole

BEOGRAD – Dodelom nastavnih sredstava direktorima 25 beogradskih osnovnih škola i edukativnom predstavom o ponašanju u saobraćaju, danas je u beogradskoj osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ počeo 12. ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“.

U okviru te akcije, kako je rečeno, do sada je održano više od 1.800 edukativnih predstava kojima je prisustvovalo skoro 200.000 beogradskih prvaka.

Nastavna sredstva su dodeljena direktorima 25 osnovnih škola koje se nalaze na području zonskog parkiranja, a koje učestvuju u projektu „Đačko parking mesto“ pokrenutom 2015. godine.

Poklone su uručili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković.

„Pored svake škole u kojoj postoji zona parkiranja uveli smo ‘đačko’ parking mesto koje deca sama oslikavaju i sav prihod sa tog parking mesta, koji skupljamo tokom čitave godine, ide za nešto što kupimo toj školi. Ovih 25 poklona koje smo danas dodelili kupili smo prihodom sa tih parking mesta, a njihova ukupna vrednost je oko tri miliona dinara“, pojasnio je Vesić.

Osnovne škole sa opština Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula , Zvezdara, Novi Beograd i Zemun dobile su na poklon 13 interaktivnih tabli, 23 projektora, dva računara, dva razglasa i šest multifunkcionalnih štampača.

„Na ovaj način ‘Parking servis’ nastavlja da vrši svoju misiju koja je i društveno odgovorna, a ne samo poslovna, i verujemo da na ovaj način dajemo svoj dodatni doprinos da se škole dodatno opreme“, rekao je Vesić.

Kako je dodao, drago mu je što je projekat „Đačko parking mesto“ zaživeo i što i sami vozači, kada biraju gde će se parkirati, izaberu upravo to parking mesto jer znaju da će prihod od naplate parkiranja ići za školu.

„Na taj način i oni pomažu da škole budu opremljenije“, dodao je zamenik gradonačelnika.

Čupković je rekao da, osim „đačkog“ parking mesta, postoji i „bebi“ parking mesto, a od prihoda sa tog parking mesta kupuju se medicinska sredstva.

„U našim javnim garazama uveli smo porodična parking mesta za porodice sa decom. To su šira parking mesta gde građani mogu da se parkiraju. Takođe, podsetio bih da i osobe sa invaliditetom u našim garažama imaju parking mesta koja ne moraju da plaćaju prva tri sata korišćenja“, dodao je Čupković.

Posle edukativne predstave, svaki prvak škole „Kralj Petar Prvi“ na poklon je dobio bojanku s motivima grada Beograda, bojice, raspored časova i svetloodbojni prsluk sa kojim će na putu do škole biti uočljiviji, a samim tim i bezbedniji.

Događaju su prisustvovali članica Gradskog veća Tanja Popović i načelnik školske uprave za Grad Beograd Dušan Kićović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.