U trendu

Počeo festival fine hrane i vina u Beogradu

Trodnevna turistička i privredna manifestacija fine hrane i vina „Belgrade Waterfront Good Food and Winw Festival“ pod sloganom „Sidji do reke“, počela je danas u Beogradu, vinskim defileom u Knez Mihailovoj ulici.

Predstavnica Udruženja „Spektar“, koje organizuje festival, Marija Drašković, rekla je na konferenciji za novinare će se tokom prvog izdanja tog festivala predstaviti 50-ak proizvodjača vina i tradicionalne domaće hrane iz Srbije, ali će biti i izlagača iz regiona.

„Počeli smo danas vinskim defileom kroz Knez Mihailovu, a nastavljamo na Sava promenadi u nedelju“, rekla je ona i dodala da je zbog najavljene kiše, program predvidjen za subotu, premešten u nedelju.

Drašković je kazala da će se centralni deo manifestacija održati na Sava promenadi u nedelju, od 14.00 do 21.00 sat, a da će koncert Lene Kovačević početi u 18.00 sati.

„Posetioci će moći da probaju najfiniju hranu u kombinaciji sa najkvalitetnijim vinima, a cilj je promocija srpske privrede i turizma“, istakla je ona i dodala da je pripremljeno i oko 10.000 poklona za posetioce.

Ocenila je da je Beograd najznačajnija turistička destinacija u Srbiji, kao i najprestižnija sitibrejk destinacija u ovom delu Evrope, zbog čega želi da festival postane tradicija.

Organizatori su saopštili da će posetioci moći da prisustvuju promocijama i radionicama, na kojima će kreativni tim portala „Stvar ukusa“ predstaviti autentične priče o hrani i vinu.

U okviru pratećeg programa, posetioci Sava promenade moći će da pogledaju izložbu hleba pod nazivom „Hleb naš nasušni“, dok će se u restoranu „Faro“ u Beton hali poznate ličnosti takmičiti u kulinarskim veštinama.

Direktor prodaje „Vinarije Tonković“ Mladen Ćirić, kao jedan od učesnika, istakao je da je festival bitan za razvoj domaće privrede, odnosno turizam i upoznavanje domaćih i stranih turista sa time šta Srbija može da ponudi.

On je ocenio da je vinogradarstvo i vinarstvo u Srbiji na visokom nivou, a da ovakvi festivali omogućavaju velikom broju ljudi da probaju nešto novo, navodeći da će posetioci moći da degustiraju i vina te vinarije koja se prave isključivo od autohtone sorte groždja kadarka.

Predstavnica kompanije „Vitinka“, koja se bavi proizvodnjom vode i bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini, Tamara Tomić rekla je da je festival idealna prilika da se tržište Srbije upozna sa njihovim proizvodima.

Direktor crnogorske kompanije „Plantaže 13. jul“ Branko Čotrić istakao je da, iako njegova firma izvozi u 43 zemlje sveta, tržište Srbije predstavlja jedno od najznačajnijih i najavio da će na Sava promenadi predstaviti svoja nova i nagradjivana vina.

Festival se organizuje u saradnji sa Gradom Beogradom i kompanijom Belgrade Waterfront.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.