Počinje obnova mosta na Ibru

Park mira na mostu preko reke Ibar koja Kosovsku Mitrovicu deli na srpski i albanski deo, biće uklonjen u četvrtak 15. oktobrai umesto njega će biti postavljene betonske ograde, jer počinju radovi na obnovi mosta za saobraćaj.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je za agenciju Beta da će most biti ograđen i zatvoren građevinskim betonskim blokovima sa jedne i druge strane, kako bi počela njegova obnova koja bi trebalo da traje do jula 2016. godine.

On je podsetio da je odluka o obnovi saobraćaja na mostu doneta na osnovu sporazuma o slobodi kretanja koji su 25. avgusta u Briselu postigli premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

“Tim sporazumom previđeno je i da se ulica Kralja Petra u istom roku pretvori u pešačku zonu, a Skupština Severne Mitrovice odlučila je da se ulica Oslobođenja – od Telekoma do Tri solitera, poprečno od mosta, zatvori za saobraćaj”, rekao je Rakić.

Prema Rakićevim rečima, Skupština je tu odluku donela pre sedam, osam meseci, i ekipe rade na uređenju te saobraćajnice. On je izrazio očekivanje da će ta odluka odbornika biti poštovana i da neće biti prirtisaka da se one menjaju.

Gradonačelnik južnog dela grada Agim Bahtiri rekao je ranije da će glavni most u Mitrovici biti kompletno obnovljen do juna i imaće dve kružne raskrsnice, južno i severno gde će se nalaziti dečja igrališta.

Prema njegovim rečima, po završetku radova most će omogućiti slobodno kretanje pešaka, bicikala i svih motornih vozila.

Most na Ibru bio je od 2011. godine zatvoren za saobraćaj. Barikada na tom mostu, bila je jedna od najvećih na severu Kosova koju su Srbi podigli da bi se usprotivili prisustvu kosovskih institucija.

Barikada je postavljena između ostalog i zato što je most bio poprište na stotine sukoba i incidenata između Srba i Albanaca. U junu 2014. godine barikada je uklonjena, a predstavnici lokalnih vlasti severne Mitrovice i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su na tom mestu, par sati kasnije, podigli Park mira.

Saobraćaj između severnog, većinski srpskog, i južnog albanskog dela grada bez obzira na barikade odvijao se nesmetano preko druga dva mosta.

(Beta)

Ostavite komentar